25. 11. 2022

Protivirusna moč pastil za grlo

2 min. branja

V študiji in vitro, v kateri so uporabili pastile, ki vsebujejo fiksno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida, so potrdili njihovo protivirusno delovanje proti SARS-CoV-2 in virusu gripe A. Več kot 99,99 % količine teh virusov je bilo uničene že v prvih minutah delovanja pastile.

340102-2022 Septabene antiviral Banner-Photo SI

Virusne okužbe so pogost vzrok vnetega grla

Vneto grlo najpogosteje povzročajo virusi. Bolečina v žrelu oziroma grlu je pogost spremljevalec covida-19 in gripe, ki ju povzročata SARS-CoV-2 in virus gripe. Okužba povzroči vnetje, bolečino in draženje v grlu, težave s požiranjem, hripavost in druge neprijetnosti.

Delovanje proti SARS-CoV-2 in virusu gripe A je potrjeno in vitro

Cetilpiridinijev klorid je antiseptik, ki učinkuje proti bakterijam, glivicam in virusom z ovojnico, med katerimi sta tudi virusa, ki povzročata covid-19 in gripo. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so preverili delovanje pastil, ki vsebujejo kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida, proti SARS-CoV-2 in virusu gripe A. V študiji so uporabili Krkine pastile Septabene. Rezultati so pokazali, da je bilo več kot 99,99 % količine SARS-CoV-2 in virusa gripe A uničene že v prvih minutah delovanja. (1, 2)

Kaj storiti, ko so na pohodu virusi?

Virusne in bakterijske okužbe dihal so nalezljive, zato je najboljša zaščita dobra higiena. Poskrbimo za redno umivanje in razkuževanje rok ter ob znakih okužbe ostanimo doma, da preprečimo njeno širjenje. Poleg spoštovanja preventivnih ukrepov je dobro, da imamo pri roki učinkovita zdravila za lajšanje simptomov. Med njimi naj ne manjkajo pastile Septabene z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida. Učinkujejo s trojno močjo – hitro olajšajo bolečino, blažijo vnetje in odpravljajo vzrok okužbe (delujejo antiseptično). Zato so zanesljiva izbira že ob prvih težavah zaradi bolečega in vnetega grla.


Literatura

  1. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2): 435–446.
  2. Steyer A, Mikuletič T, Cerar Kišek T, Triglav T. Virucidna učinkovitost pastil s kombinacijo cetilpiridinijevega klorida in benzidaminijevega klorida na virus influence A. Med Razgl. 2022; 61 (1): 121–30.