12. 3. 2018

Prostovoljstvo je dajanje in sprejemanje

2 min. branja

Krkini prostovoljci so nam vedno znova zgled, ko se odločamo za dejanja prostovoljstva in solidarnosti. Še posebej pa njihove misli in spodbudo potrebujemo, ko se pripravljamo na Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki bo letos med 9. in 14. aprilom potekal že sedmič.

Prostovoljstvo je dajanje in sprejemanje

Krkin prostovoljec leta 2017 Boštjan Kmet verjame, da je prostovoljstvo ena najbolj iskrenih poti do sočloveka, zato svoj prosti čas že vrsto let namenja različnim projektom s skupnim imenovalcem – pomagati. Tudi zato redno sodeluje na dejavnostih Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva.

V spomin se mu je vtisnil zlasti čas, preživet v varstveno-delovnih centrih. »Krkina akcija mi je zelo všeč, ker nas spodbudi in nam da priložnost, da naredimo nekaj novega, dobimo novo izkušnjo in spoznanje. Znebimo se predsodkov in nezavednega strahu pred drugačnostjo ter v njej odkrijemo prednosti. To sem doživel tudi jaz. Ko sem pokazal talente, ki jih imam, so svoje z mano delili tudi varovanci. Ta izkušnja nas je obogatila, marsikaj smo se naučili drug od drugega.«

Za prostovoljstvo rad najde čas
Boštjan Kmet je sicer reden krvodajalec, ki je kri daroval že 35-krat. Oče petih otrok svoj čas namenja delu z otroki in mladimi, na katere prenaša kulturo prostovoljstva in skrbi za sočloveka. Z ženo vodita zakonsko skupino, v kateri si medsebojno pomagajo in med drugim pripravljajo druženja z dobrodelno noto. Je tudi koordinator tima, ki sodeluje na prostovoljnem delovnem taboru Summerjob z namenom pomagati posameznikom in družinam, ki sami ne zmorejo opraviti hišnih del.

Kot poudarja, je naziv prostovoljca leta dragoceno priznanje: »Delim ga z vsemi prijatelji, s katerimi sodelujem na dobrodelnih projektih. Prostovoljstvo razumem kot obojestransko dejanje, saj prostovoljec, ki daje pomoč ali podporo, ne more obstajati, če na drugi strani ni osebe, ki je pripravljena pomoč sprejeti. In tako sem enkrat na eni, drugič pa na drugi strani, na koncu pa sva srečna oba.«

***

Več informacij: