4. 3. 2019

Prostovoljec je lahko vsak

2 min. branja

»Vesela sem, da lahko pomagam in osrečujem. Dobra dela me bogatijo. Po njih se dobro počutim, pridobim dodatno energijo in moč.« Tako o prostovoljstvu razmišlja Betka Luštek, Krkina prostovoljka 2018. Hkrati verjame, da sta dobrodelnost in prostovoljstvo samoumevna, če v nas tli želja pomagati. S svojim zgledom to tudi potrjuje, saj se kot prostovoljka posveča številnim projektom.

Betka Luštke, Krkina prostovoljka 2018

»Prostovoljstvo je potrebno za boljše življenje in enakopravnejšo skupnost. Ima velik pomen za prihodnost naše družbe, zato je hvale vredna vsaka oblika prostovoljstva. Potrebujemo drug drugega, za delo, veselje, upanje, pomoč … Za življenje,« še razmišlja naša sodelavka. Njeno pot prostovoljke zlasti zaznamuje dolgoletno delovanje v Turističnem društvu Vrhpolje, v katerem je vpeta v vrsto dobrodelnih projektov. Med drugim je pobudnica in organizatorica vsakoletne dobrodelne božično-novoletne predstave otrok, s katero gostujejo v vrtcih, šolah in domovih za ostarele, lani prvič tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Betkina človekoljubnost se je še posebej izrazila lani, ko je s skupino prostovoljcev izvedla dobrodelno akcijo Za našo Silvo. Z dobrodelnim koncertom so zbrali sredstva za sodelavko, ki jo je bolezen prikovala na invalidski voziček. »Pri izvedbi akcije je sodelovala skupina devetih prostovoljcev, med njimi so bili tudi krkaši. Vsi skupaj smo brez tovrstnih izkušenj želeli pomagati in ob pomoči ostalih prostovoljcev in organizacij nam je to tudi uspelo.«

Širiti sporočila humanosti in prostovoljstva
Za nesebično delovanje in prizadevno prostovoljstvo je Betka Luštek lanskega decembra prejela naziv Krkine prostovoljke 2018. »To je veliko priznanje in z največjim veseljem ga delim z vsemi prostovoljci, ki sodelujejo z mano pri dobrodelnih dejavnostih. Moji sodelavci, ki mi ves čas izkazujejo podporo in povedo, da občudujejo moje delo in energijo, so želeli tudi sami prispevati v dobrodelni namen. Tako smo leto 2019 začeli dobrodelno. Otroško gledališko predstavo smo v začetku leta ponovili tudi za sodelavce Zagotavljanja kakovosti trdnih oblik in njihove otroke.

Zbrane prispevke smo namenili za bolnega otroka Krkine sodelavke.« Kot nam je v pogovoru še zaupala, je ponosna, da dela v podjetju, v katerem so vrednote prostovoljstva tako visoko cenjene.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki bo letos osmič zapovrstjo potekal med 8. in 13. aprilom, sporoča prav to, v kar Betka trdno verjame: prostovoljec je lahko vsak – potrebno je le veliko in odprto srce.

 Več:

Utrinki s 7. Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva

AqXMBhkTIzA