4. 9. 2018

Porodnišnici Ljubljana podarili inkubator

6 min. branja

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je porodnišnici Ljubljana – Enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana podarila inkubator za nedonošenčke. Nov, sodoben inkubator, bo olajšal delo zaposlenim in zagotavljal še bolj varno oskrbo najbolj nezrelih in najhuje bolnih novorojenčkov. Vrednost donacije je 40.691,00 evrov.

Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

»V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1400 otrok, kar je sedem odstotkov vseh novorojenčkov. Med njimi je 100 takšnih, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram. Najlažji, brez pomembnih posledic preživeli novorojenček, je tehtal komaj 370 gramov. Tako krhko življenje nujno potrebuje posebno oskrbo visoko usposobljenega medicinskega osebja in podporo sodobnih, tehnološko dovršenih aparatur.

Najsodobnejši inkubator, ki je darilo Tovarne zdravil Krka, so strokovnjaki razvijali več kot desetletje in je v Evropi na voljo šele od prejšnjega leta. Omogoča optimalen nadzor temperature otroka do 0,1 stopinje Celzija natančno, kar je za otrokovo rast in preprečevanje bolezni izjemnega pomena. Zlasti pri nezrelih nedonošenčkih je ključna visoka stopnja vlage, ki jo zagotavlja sodoben, zaprt in od okolja ločen vlažilni sistem. Inkubator je opremljen z dozatorjem kisika in senzorjem njegove koncentracije, kar omogoča nadzorovano dodajanje kisika pri novorojenčkih, ki imajo težave z dihanjem. Med prednosti inkubatorja sodijo še električno nastavljivi nagibi ležišča za optimalno lego novorojenčka in višina inkubatorja, tehtnica za nadzor otrokove teže, opozorilni sistem, ki stalno spremlja jakost hrupa in svetlobe. Ena od koristnih novosti je tudi enostavno razstavljanje in gladkost površin, kar omogoča boljše čiščenje in s tem preprečevanje okužb. Novi inkubator je tako najboljši približek maternice za tiste otroke, ki so prišli na svet mnogo prezgodaj. Verjamemo, da bodo tudi z njegovo pomočjo zrasli v zdrave in uspešne posameznike. Zato smo vsi – tako medicinsko osebje in starši, še najbolj pa »za dlan veliki novorojenčki« podjetju Krka izjemno hvaležni za darilo sodoben in zmogljiv inkubator,« je povedala dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Inkubator je porodnišnici Ljubljana v uporabo predala Krkina sodelavka, skupaj s hčerkico, ki je s pomočjo strokovne pomoči in sodobne tehnologije pred šestimi leti v inkubatorju uspešno prebrodila obdobje po prezgodnjem rojstvu in je prav včeraj skupaj s svojimi vrstniki prvič sedla v šolske klopi.

Ob tej priložnosti je mamica iz Krke s sodelujočimi delila svojo izkušnjo:
»Sara, naš drugi otrok, se je rodila z 32 tedni, torej 8 tednov prezgodaj. Ob rojstvu je tehtala 1040 g in je imela 38 cm, bila je tudi močno zahirana. Sara sicer ni bila najmanjši otroček takrat na oddelku, ampak naš strah pred neznanim in skrb, ali bo z njo vse v redu, nista bili zato nič manjši. V inkubatorju je bila nekaj manj kot mesec dni. Ker se je lepo razvijala in pridno pridobivala na teži sva bili po dobrem mesecu z 1780 g odpuščeni domov. Starše je predvsem strah. Porajajo se vprašanja ali bo z drobižkom vse v redu, koliko gramov je pridobila, je imela kakšno dihalno stisko, drugo težavo. In vsak uspešno zaključen dan je zmaga. Najtežje od vsega pa je, da se svojega otroka lahko dotakneš le skozi dve odprtini v inkubatorju, da ga ne moreš objeti …  Vendar strokovno osebje, ki dela na enoti za nedonošenčke, zdravniki in medicinske sestre so neprecenljivi, pa ne samo zaradi njihove strokovnosti, ampak predvsem zaradi njihove srčnosti, zaradi toplih in spodbudnih besed, ki ti jih namenijo, takrat ko jih najbolj potrebuješ. Saro sem prvič videla po dveh dneh po rojstvu. Ob pogledu na majceno bitje so me prevzela močna čustva. Pa ne samo zaradi njene majhnosti. Sara je namreč ležala v inkubatorju, ki je imel Krkino nalepko. Hvaležnost in ponos, ki sem jo takrat občutila, sta prisotna tudi danes. Hvaležna in ponosna sem, da  bomo danes s tem dejanjem omogočili lažji začetek mnogim malim borcem, da bodo lahko postali zdravi, navihani in veliki otroci, kot je moja Sara.«

V imenu vseh zaposlenih porodnišnice Ljubljana, Ginekološke klinike in celotnega Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je podjetju Krka zahvalil tudi Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana in povedal: »Ob sedanji finančni situaciji, v kakršni je ne samo UKC Ljubljana, ampak celotno slovensko zdravstvo, so postale donacije za našo ustanovo eden najpomembnejših virov za obnovo oziroma nakup opreme, za strokovno usposabljanje in prenovo naših objektov. Podjetju Krka želim tako uspešno poslovanje še naprej in še boljše pogoje za doseganje poslovnih uspehov. Vsi mi pa lahko samo upamo, da boste tudi v prihodnje nadaljevali svojo družbenoodgovorno delo in nas še kdaj razveselili s prepotrebno donacijo.«

V Krki svojega poslanstva živeti zdravo življenje ne uresničujemo zgolj s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki, namenjenimi za zdravljenje različnih bolezni, ampak veliko širše: skrbimo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujemo. Del naših družbenoodgovornih prizadevanj je tudi nakup inkubatorja Babyleo, izročenega Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov. Z njim želimo prispevati k čim boljšemu in čim hitrejšemu okrevanju slovenskih novorojenčkov in jim tako omogočiti zdravo prihodnost.