1. 2. 2024

Pediatrični kliniki UKC Ljubljana podarili dovršeno grelno posteljico za novorojenčke

3 min. branja

Krka je Pediatrični kliniki UKC Ljubljana podarila najsodobnejši odprti grelnik za novorojenčke in nedonošenčke, ki potrebujejo posebno oskrbo od porodne sobe do intenzivne nege in končnega odpusta. Gre za drugi del naših družbeno odgovornih prizadevanj v okviru donacij ob Krkinem 70-letnemu jubileju. V torek, 30. januarja, smo namreč Kliniki za pediatrijo UKC Maribor v uporabo že predali 28 novih, sodobnih pediatričnih posteljic z omaricami.

KRKA-Donacija-UKC-LJ-1-2-2024-9-w825

Čeprav večina novorojenčkov brez posebne pomoči uspešno preide iz znotrajmaterničnega v zunajmaternično življenje, jih vedno več potrebuje določeno stopnjo oživljanja in zdravstvene nege. Kliničnemu oddelku za neonatalogijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana smo zato v uporabo predali tehnološko, funkcijsko in ergonomično dovršeno grelno posteljico. Premeščati in uporabljati jo je mogoče v različnih bolnišničnih okoljih tekom bolnišnične nege najmanjših bolnikov. Opremljena je z najsodobnejšo tehnologijo uravnavanja temperature, da se prepreči hladni in vročinski stres novorojenčka. Dodatne integrirane tehnologije pa podpirajo oživljanje v nujnih primerih. Grelna posteljica je zasnovana tako, da osebju omogoča enostaven dostop, ki ga potrebuje za redno nego malih pacientov, nujne primere in operacije, hkrati pa je možen tudi stik družine z novorojenčkom.

Predstojnica Kliničnega oddelka za neonatologijo doc. dr. Aneta Soltirovska Šalamon, dr. med. je ob prevzemu posteljice povedala: »Na oddelku vsako leto sprejmemo okoli 800 bolnih novorojenčkov. V našo terciarno ustanovo se premeščajo novorojenčki iz vseh slovenskih porodnišnic, saj zaradi različnih bolezni potrebujejo visoko sofisticirane diagnostične postopke, intenzivne posege in zdravljenje. Po zaslugi odlične strokovne usposobljenosti, predanosti celotnega tima in skrbne izbire medicinske opreme, ki jo pri svojem delu uporabljamo, se v Sloveniji ponašamo z eno najnižjih stopenj umrljivosti novorojenčkov v svetu ter visoko kakovostjo preživetja in življenja te najbolj ranljive skupine bolnikov. Pridobitev nove posteljice predstavlja bistveno razliko v kakovosti bivanja in življenja malih bolnikov. Cenimo zanimanje vodstva podjetja Krka za bolne novorojenčke in se iskreno zahvaljujemo za pomoč malim bolnikom, njihovim družinam in zaposlenim na Kliničnem oddelku za neonatologijo.«

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL doc. dr. Marko Pokorn, dr. med. pa je dodal: »Med nosečnostjo je otrok v varnem okolju maternice, ki mu zagotavlja vse potrebno za rast in razvoj. V veliki večini primerov se otroci rodijo brez zdravstvenih težav in se normalno soočijo z izzivi sveta, na katerega pridejo. Včasih pa otrok po rojstvu zaradi bolezni potrebuje posebno nego in skrb, tudi preiskave in zdravljenje. Takrat pride na Pediatrično kliniko, kjer se mora nahajati v čimbolj varnem okolju in kjer mu lahko nudimo najboljšo možno oskrbo. Zato smo hvaležni podjetju Krka, da nam je z izjemno velikodušno donacijo omogočilo pridobiti posebno posteljico za novorojenčka, ki bolnemu malčku zagotavlja takšno varno okolje, ki ga potrebuje. S tem pa tudi našim zdravstvenim delavcem omogoča, da za otroka resnično lahko naredijo vse.«

Ogrevalno posteljico  za  novorojenčke in nedonošenčke je v uporabo prevzela strokovna vodja zdravstvene nege Pediatrične klinike UKC Ljubljana, Janja Gržinič, dipl. med. sestra, skupaj z nekdanjim malim pacientom Pediatrične klinike, sinom sodelavke podjetja Krka, ki je v prvih mesecih in letih svojega življenja s pomočjo strokovne pomoči in sodobne tehnologije uspešno premagal zdravstvene težave in je danes zdrav, zvedav in ustvarjalen 11-letni fant.

Dogodek so z glasbenimi nastopi popestrili učenci Glasbenega ateljeja Tartini.