8. 11. 2020

Na glasovanju za najboljšo inovacijo GZS po izboru javnosti sodelujeta dve Krkini inovaciji

2 min. branja

Vabimo vas, da do nedelje, 22. novembra, na spletnem glasovanju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) oddate svoj glas za najboljšo inovacijo po izboru javnosti 2020.

Na glasovanju za najboljšo inovacijo GZS po izboru javnosti sodelujeta dve Krkini inovaciji

V izboru sta tudi dve Krkini inovaciji:

Nadomestno zdravilo s trojno kombinacijo učinkovin za zdravljenje hipertenzije

V skrbi za zdravo življenje smo razvili novo zdravilo za zdravljenje hipertenzije, ki združuje tri učinkovine v eni tableti: amlodipin, valsartan in hidroklorotiazid. S tem smo uporabnikom, ki sicer jemljejo tri posamezna zdravila, z nadomestnim zdravilom v petih odmerkih omogočili bolj prijazen način jemanja. Uporabili smo lastno, patentno neodvisno učinkovino valsartan, s katero dosegamo najvišje standarde kakovosti, ter pripravili tudi patentno neodvisno formulacijo, ki smo jo po poteku zaščite originatorjevega izdelka uspešno lansirali na Krkinih ključnih trgih kot prvi generik. Izdelek predstavlja četrto generacijo Krkinih zdravil z valsartanom, s katerimi se vsak dan zdravi več kot tri milijone bolnikov.

Izboljšava procesa izdelave zdravilne učinkovine valsartan in povečava velikosti serij

Proces sinteze zdravilne učinkovine valsartan smo optimizirali v vseh treh tehnoloških stopnjah sinteze. Z inovacijo smo bistveno povečali proizvodnje zmogljivosti sinteze učinkovine, izboljšali kakovost končnega produkta, izboljšali izkoristek procesa ter optimizirali regeneracijo organskih topil in s tem zmanjšali negativen vpliv na okolje. To smo dosegli z uporabo inovativnih pristopov v laboratorijski fazi optimizacije, to je po principih »Design Of Experiments« in z uporabo računalniških CFD simulacij ter nato s strokovnim pristopom pri prenosu tehnologije v industrijsko merilo.

Priznanje bodo podelili na Dnevu inovativnosti, 30. novembra, ko bo GZS podelila nacionalna priznanja za najboljše inovacije 2020.