27. 3. 2019

Na 13. srečanju s sponzoriranci razglasili mlade talente 2018

8 min. branja

V Krki smo na 13. srečanju s sponzoriranci trem izjemnim mladim posameznikom, uspešnim na športnem in kulturnem področju, že tretjič zapored podelili Krkino priznanje talent leta 2018.

Prejemniki priznanj talent leta 2018 s Krkino maskoto muckom Pikom (z leve): Matevž Šuštaršič, Jaka Pavlin in Jernej Slak.

Dogodka se je udeležilo 200 predstavnikov klubov in društev, med njimi tudi 110 mladih športnikov, glasbenikov in drugih ustvarjalcev. Na srečanju smo v pogovoru z zanimivimi sogovorniki osvetlili uporabo digitalnih tehnologij, še posebej družbenih omrežij, in predstavili poklice, ki jih zahteva današnja družba hitrih sprememb. Posebno pozornost smo namenili varnosti na spletu, predvsem pa prednostim in pastem družbenih omrežij, ki so del našega vsakdanjika in za mlade uporabnike pogosto izziv.

Med mladimi dolenjskimi športniki in umetniki letos prepoznali tri talente
Odlike, ki izjemno uspešne posameznike in kolektive ločijo od drugih, so brez dvoma  njihova odločnost, delavnost, vztrajnost in pogum, ki so obenem bistveni dejavniki za doseganje rezultatov.  Tako smo v Krki predstavnike klubov in društev tudi letos pozvali, da v svojih sredinah poiščejo mlade, uspešne posameznike, stare do 18 let, ki se lahko pohvalijo s hvale vrednimi odlikami, ki so jih vodile do vrhunskih dosežkov na športnem in glasbenem področju. Med kriteriji so uspešnost na klubskih, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih, pa tudi pozitivne vrednote in osebnostne poteze, spodbujanje k sodelovanju, pošteni igri, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju in strpnosti ter dejavno predstavljanje sponzorja.

Na osnovi razpisnih pogojev so v Krko prejeli 17 predlogov za talent leta 2018. Strokovna komisija je imela pri izboru treh najboljših težko delo.  Pri presoji predlaganih kandidatov ni upoštevala le vrhunskih dosežkov na posameznem področju – v športu ali kulturi – temveč se je osredotočila na celostno osebnost. Pomemben kriterij je bil poleg dosežkov tudi to, da je posameznik s svojo zavzetostjo in predanostjo svetel zgled sovrstnikom v šoli in obšolskih dejavnostih ter na področju dobrodelnosti.

Letos smo podelili tri najvišja priznanja talent leta 2018 – dve na področju športa in eno na področju kulture.

Talenti leta 2018

JAKA PAVLIN iz Moškega odbojkarskega kluba Krka 

Jaka je kot član Moškega odbojkarskega kluba Krka napredoval skozi vse mlajše selekcije in se približuje članski ekipi, ki nastopa v prvi državni odbojkarski ligi. S svojim delom in talentom je pridobil status reprezentanta Slovenije v kadetskih vrstah in za njim je že nastop v 1. krogu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo. Aprila ga čakajo priprave v Mariboru, mednarodni pripravljalni turnir v Italiji in drugi kvalifikacijski turnir za kadetsko Evropsko prvenstvo v Romuniji. Jaka je izjemno samoiniciativen tudi na področjih, ki so povezana z organizacijo tekem in turnirjev, zato je nepogrešljiv član kluba na igrišču in ob njem. Uspešno je opravil tudi izpit za odbojkarskega sodnika in kot linijski sodnik že sodi na tekmah 1. državne članske odbojkarske lige.

JERNEJ SLAK iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto

Jernej je učenec 7. razreda roga v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto. Svojo orkestralno pot je začel v mladinskem pihalnem orkestru, v katerem je še vedno aktiven član, pred dobrim letom pa je začel igrati v novomeškem simfoničnem orkestru. Vrsto let sodeluje tudi pri orffovi komorni skupini in mladinskem pevskem zboru, kjer s svojo hudomušno naravo ustvarja različne vloge v predstavah za novomeške šolske in predšolske otroke. Tudi letos bo nosilec ene od glavnih pevskih vlog v predstavi Mary Poppins. Jernej s svojim instrumentom nastopa na številnih dogodkih in koncertih v novomeški glasbeni šoli in zunaj nje, kot nadarjen glasbenik pa se redno udeležuje tekmovanj hornistov in solfeggia. Njegovo zbirko priznanj tako krasi kar 8 nagrad iz mednarodnega tekmovanja Laureat in absolutna prva nagrada. Pri ustvarjanju ga vseskozi spremljajo dobra volja, otroška radoživost ter pripravljenost za predano delo, kar se kaže v njegovih dosežkih.

MATEVŽ ŠUŠTARŠIČ iz Atletskega kluba Krka 

Matevž je v minulem letu nastopil na Evropskem prvenstvu v atletiki za mlajše mladince v teku na 200 m, kjer se je uvrstil v polfinale in skupno zasedel 21. mesto. Že v letu 2017 pa je bil uspešen tudi na Olimpijskem festivalu mladih, kjer se je v teku na 100 m uvrstil v polfinale in zasedel skupno 16. mesto. Je uspešen dijak Srednje elektro šolo Novo mesto in šolo redno zastopa tako na posamičnih kot ekipnih atletskih tekmovanjih – tudi s pomočjo njegove zmage na 100 m so vnovič osvojili naslov državnih prvakov. Matevž je izjemno pozitivna oseba, ima spoštljiv odnos do trenerjev, sotekmovalcev in vseh, ki mu pomagajo na njegovi športni poti. Njegov dolgoročni cilj je doseganje vrhunskih rezultatov v atletiki z nastopi na največjih svetovnih tekmovanjih, v letu 2019 pa si je zastavil cilj, da se uvrsti na Evropsko atletsko prvenstvo starejših mladincev in mladink v teku na 100 oziroma 200 metrov.

Iz klubov in društev smo na Krkin razpis prejeli prijave, ki kažejo na velik potencial mlade generacije, zato se je komisija za izbor talenta odločila, da si prav vsi prijavljeni zaslužijo priznanja za uspešnost na tekmovanjih, za spodbujanje k sodelovanju, pošteni igri, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju, strpnosti in za dejavno predstavljanje sponzorja.

Priznanja za svoje dosežke so tako dobili:

  1. EMA BAŠA, Kegljaško društvo Novo mesto
  2. TIM BRODNIK, Gimnastično društvo Novo mesto
  3. BENJAMIN BURGER, Kulturno društvo Pihalni orkester Krka
  4. ZALA JAKŠE, Ženski odbojkarski klub Novo mesto
  5. KIM KASTELIC, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto
  6. BRINA KREN, Kulturno društvo Pihalni orkester Krka
  7. LUKA MEDVED, Košarkarski klub Krka
  8. ALJAŽ OMRZEL, Kolesarski klub Adria Mobil
  9. MARKO RETELJ, Teniški klub Krka Otočec
  10. ERIN NOVAK, Ženski rokometni klub Krka
  11. LOVRO ŠTUBLJAR, Nogometni klub Krka
  12. ALEKSANDRA VOVK, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto
  13. IRIS ZORAN, Kegljaško društvo Krka Novo mesto
  14. DOMEN ŽUR, Nogometni klub Krka

Delo z mladimi je ključ za razvoj družbe
V Krki spodbujamo razvoj številnih dejavnosti. Še zlasti pa podpiramo klube in društva, ki mladim omogočajo vključevanje bodisi v rekreativni ali tekmovalni šport bodisi v kulturnoumetniške in druge dejavnosti. V skrbi za zdravo družbo ter lepši in kakovostnejši jutri je namreč pomembno zagotoviti, da se bodo dejavnosti, ki so eden od poglavitnih stebrov vsake družbe, ohranjale tudi v prihodnje.

Ni naključje, da v Krki podpiramo predvsem tiste klube in ustanove, ki mlade spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu, telesnemu in osebnemu razvoju, timskemu duhu in prijateljstvu, vztrajnosti in tudi zdravi zmagovalni miselnosti. Le tako lahko v okolju skupaj krepijo vrednote, kot so partnerstvo in zaupanje ter kreativnost in učinkovitost, ki so ključ do napredka vsake družbe.

V Krki poudarjamo, da so mlade generacije tiste, ki bodo s svojim znanjem, nadarjenostjo, trdim delom in vztrajnostjo ter s pomočjo staršev in mentorjev iskale odgovore na vprašanja sodobnega časa in pomembno prispevale k razvoju družbe. Prav zato bomo tudi v prihodnje podpirali projekte, klube in društva, ki v ospredje postavljajo delo z mladimi.