27. 8. 2017

Moč sinergije – Krkin mednarodni simpozij v Barceloni

3 min. branja

Medicina se že od prejšnjega stoletja zaveda koristi sinergije, ki jo dosegamo s kombiniranjem zdravil.

Simpozija se je udeležilo okoli 230 vrhunskih kardiologov iz 20 držav.

V večini primerov je eno samo zdravilo manj učinkovito kot kombinacija zdravil. To je še posebej pomembno pri kroničnih boleznih, kot so bolezni srca in žilja, saj so že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti.

V sklopu kongresa Evropskega združenja za kardiologijo je 26. avgusta v Barceloni potekal Krkin mednarodni simpozij z naslovom Moč sinergije. Strokovnjaki iz 20 držav so razpravljali o izzivih in prednostih sočasnega zdravljenja zvišanega krvnega tlaka in holesterola ter o tem, kako bolnike motivirati, da bi redno jemali predpisana zdravila.

Približno 230 vrhunskih zdravnikov in ključnih mnenjskih vodij je najprej pozdravila Krkina medicinska direktorica Breda Barbič-Žagar. Poudarila je, da se v Krki nenehno soočamo z novimi izzivi zdravljenja. Naša najnovejša rešitev so fiksne kombinacije zdravil, ki omogočajo zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in holesterola z eno samo tableto na dan. Taka je npr. fiksna kombinacija rosuvastatina in amlodipina, kmalu pa bomo kot prvi v Evropi dali na trg še fiksno kombinacijo rosuvastatina in valsartana. Ta zdravila pomagajo izboljšati sodelovanje bolnikov pri zdravljenju in tako preprečiti marsikateri srčno-žilni dogodek.

Predavatelji so predstavili nove možnosti v zdravljenju bolezni srca in žilja. Strokovni del simpozija je vodil priznani kardiolog prof. Krzysztof Narkiewicz iz Poljske, ki je v svojem predavanju predstavil možnosti in pomen sočasnega zdravljenja zvišanega krvnega tlaka in holesterola. Med drugim je omenil pomembnost rednega jemanja zdravil za izboljšanje kliničnega učinka zdravljenja. Prof. Zlatko Fras iz Slovenije je izpostavil izzive sočasnega zdravljenja zvišanega krvnega tlaka in holesterola ter prednosti fiksnih kombinacij zdravil. Poudaril je, da dodatno zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in žilja ter znatno izboljšujejo zavzetost bolnikov pri zdravljenju. Prof. Brian A. Ference iz ZDA pa je na podlagi rezultatov klinične raziskave poudaril, da je pomembno sočasno ohranjati nizko raven krvnega tlaka in holesterola, saj je tako tveganje za razvoj bolezni srca in žilja bistveno manjše.

Simpozij se je končal z živahno razpravo, v kateri so si udeleženci izmenjali izkušnje in odgovorili na aktualna vprašanja o sočasnem zdravljenju zvišanega krvnega tlaka in holesterola.