6. 2. 2017

Moč sinergije

3 min. branja

Spadate med dve tretjini Slovencev, ki ima povečane vrednosti holesterola? Imate poleg tega tudi zvišan krvni tlak? Niste edini. Polovica ljudi z zvišanim krvnim tlakom ima tudi povečane vrednosti holesterola.

Simpozija se je udeležilo okoli 130 vrhunskih kardiologov iz 14 evropskih držav.

Bolezni srca in žilja še zmeraj predstavljajo enega od največjih zdravstvenih izzivov. Za njihovo preprečevanje je ključno obvladovanje dejavnikov tveganja, kot so zvišan krvni tlak in povečane vrednosti holesterola. Kadar se ta dva dejavnika pojavljata skupaj, se njun vpliv na napredovanje bolezni ne sešteva, ampak množi. Njuno sočasno obvladovanje v klinični praksi je slabo. Podatki kažejo, da po 6 mesecih zdravljenja redno jemlje predpisana zdravila samo 1 od 3 bolnikov. Ravno zato je eden od ključnih ciljev zdravljenja izboljšati sodelovanje bolnikov ter tako učinkoviteje preprečiti srčno-žilne dogodke, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Z razvojem medicine in farmacije se razkrivajo nove, uspešnejše možnosti zdravljenja, ki temeljijo na sinergiji – medsebojnem dopolnjevanju dveh ali več zdravilnih učinkovin.

V Novem mestu je 3. februarja potekal mednarodni simpozij z naslovom Moč sinergije. Organiziran je bil pod okriljem Združenja kardiologov Slovenije in je potekal v obliki interaktivnih predavanj in delavnic. Okoli 130 vrhunskih kardiologov iz 14 evropskih držav je obravnavalo izzive sočasnega zdravljenja zvišanega krvnega tlaka in povečanih vrednosti holesterola.

Z novimi izzivi zdravljenja se soočamo tudi v Krki, zato nenehno posodabljamo svojo ponudbo zdravil za zdravljenje teh dveh bolezni. Naša najnovejša rešitev so fiksne kombinacije zdravil, ki omogočajo sočasno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in povečanih vrednosti holesterola z eno samo tableto na dan. Taka je npr. fiksna kombinacija rosuvastatina in amlodipina. Letos bomo kot prvi v Evropi dali na trg še fiksno kombinacijo rosuvastatina in valsartana. S temi zdravili pomagamo izboljšati sodelovanje bolnikov pri zdravljenju in preprečiti marsikateri srčno-žilni dogodek.

S širjenjem znanja, izmenjavo mnenj, izkušenj in idej mednarodnih strokovnjakov ter strokovnim sodelovanjem s farmacevtsko industrijo lažje premikamo meje zdravljenja in tako izboljšujemo kakovost življenja bolnikov.