27. 7. 2020

Letos večer barvitih Vivaldijevih skladb

2 min. branja

Kostanjevica na Krki, 24. julij 2020 – V Krki smo že štirinajsto leto po vrsti v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca organizirali Krkin kulturni večer. Letos je bil v znamenju Vivaldija v izvedbi legendarnega beneškega komornega ansambla I Solisti Veneti. S tradicionalno poletno prireditvijo, ki smo jo letos organizirali okoliščinam primerno, utrjujemo svoj odnos do kulture in skrb za lepše in bogatejše življenje.

Letos večer barvitih Vivaldijevih skladb

S petkovim koncertom v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca smo v Krki kljub posebnim okoliščinam nizu svojih kulturnih večerov dodali že štirinajsto prireditev, s katero smo popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem. Na letošnji prireditvi se je predstavil beneški komorni ansambel I Solisti Veneti, ustanovljen leta 1959, ki ima za seboj več kot 6000 koncertov v več kot 90 državah po vsem svetu. So prejemniki najvišjih svetovnih glasbenih priznanj. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado una vita nella musica, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in v Italiji velja za Nobelovo nagrado za glasbo. Njihov ugled so utrdile tudi druge laskave nagrade, med njimi grammy in častna plaketa Evropskega parlamenta. Sodelovali so z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, José Carreras in June Anderson. Posebno vez gojijo z beneško glasbo in z enim od največjih baročnih glasbenih mojstrov Antoniom Vivaldijem, katerega glasbo so predstavili tudi na petkovem koncertu.

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko so kot prvi v omenjenem nizu v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz St. Peterburga. V naslednjih letih pa smo gostili še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox, skupino Voca People in lani Beograjski komorni zbor – umetnice in umetnike, s premišljenim izborom programa in z vrhunskimi nastopi.