16. 5. 2023

Krkine prostovoljce znova povezala dobrodelna dejanja

5 min. branja

Krkini prostovoljci smo v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas že desetič širili vrednote prostovoljstva, medsebojne pomoči in medgeneracijskega sodelovanja. Dobrodelne dejavnosti so potekale po vsej Sloveniji, akciji pa so se pridružili še krkaši v 18 državah. Tudi letos smo se družili s stanovalci domov starejših občanov, varovanci varstveno-delovnih centrov in drugih ustanov ter učenci šol s prilagojenim programom. Teden smo sklenili z dnevom odprtih vrat na Krkini osrednji lokaciji v Novem mestu, na katerem smo gostili skoraj 1800 članov Zveze društev diabetikov Slovenije.

Številne krkašice in krkaši v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznavamo svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno ne le v dobrodelnem tednu, ampak vse leto. Tako že skoraj sedem desetletij na najbolj neposreden način krepimo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Veseli pa smo tudi vse številčnejšega odziva na dobrodelno akcijo, s katero od leta 2012 širimo vrednote prostovoljstva.

Številne dragocene srčne zgodbe

Akcija, v kateri je v desetih letih sodelovalo več kot 10.000 Krkinih prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. V minulem tednu je združilo moči blizu 1000 prostovoljk in prostovoljcev. Posebej nas veseli, da se nam vsako leto pridruži več mladih sodelavcev. Letos se je akcije prvič udeležilo dobrih 100 zaposlenih, vse več je tudi prostovoljcev iz podjetij v državah, kjer ima Krka podjetja in predstavništva. To pot so z dobrodelnimi dejanji priskočili na pomoč kar v 18 državah: na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, Finskem, v Ruski federaciji, Romuniji, Bolgariji, Ukrajini, Belorusiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Nemčiji, Španiji, Kirgizistanu, pa tudi v Mongoliji in Indiji.

Pomagali smo številnim osamljenim in ljudem v stiski. Zbirali smo oblačila, šolske, higienske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu, Karitasu in domovih ljudi, darovali kri, pomagali starejšim v domovih starejših občanov, preživljali čas z varovanci različnih ustanov in zavodov, zbirali hrano za male živali in urejali zavetišča.

Stanovalce domov starejših občanov iz vse Slovenije smo spremljali na sprehodih, z njimi vrtnarili, urili spomin in telovadili ter sodelovali na ustvarjalnih delavnicah. Pester program smo pripravili tudi za varovance ustanov, osnovnih šol za učence s prilagojenim programom in drugih zavodov po Sloveniji. Zanje smo organizirali Pikove športne igre, si z njimi ogledali kino predstave in se družili na bazenu v Termah Krka. Razveselili smo jih tudi s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami. Krkini prostovoljci so jim predstavili tudi svoje veščine, kot sta čebelarjenje in lončarjenje. Poleg tega smo na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela otrokom zagotavljali učno pomoč in organizirali tečaj prve pomoči.

Že tradicionalno smo se Krkini prostovoljci odzvali na vabilo k darovanju krvi. Letos smo v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali 82 litrov te pomembne življenjske tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Ves teden smo na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega do poslovnih enot Term Krka – tudi zbirali oblačila, higienske pripomočke in druge potrebščin. Do konca dobrodelnega tedna smo jih zbrali 2,5 tone. Na Rdečem križu in Karitasu smo pomagali zbrana oblačila razporejati in pripravljati za prejemnike. V njihovih centrih smo pripravljali tudi osnovne živilske pakete in razvrščali higienske pripomočke. Pripravili smo 1395 živilskih paketov. V sodelovanju z obema ustanovama smo posameznikom pomagali tudi na domu.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez skrbnikov. Zbrali smo 460 kilogramov hrane za mačke in pse v zavetiščih. Poleg tega smo z urejanjem okolice poskrbeli za lepši videz zavetišča Gmajnice v Ljubljani in zavetišča Mala hiša v Murski Soboti.

Teden smo zaključili z dnevom odprtih vrat na Krkini osrednji lokaciji v Novem mestu. Obiskalo nas je blizu 1800 članov Zveze društev diabetikov iz vse Slovenije. Zanje smo organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Udeležencem so spregovorili tudi predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil dr. Aleš Rotar ter član uprave David Bratož. Za udeležence smo pripravili poučna predavanja s številnimi nasveti o skrbi za zdravje, lahko pa so si tudi izmerili krvni tlak in holesterol v krvi.

Vodilo letošnjega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva Rad sem Krkin prostovoljec izraža našo pripravljenost pomagati, kjer in kakor je mogoče. V desetih letih smo se številni zaposleni v dobrodelnih dejanjih še bolj povezali. Različne generacije krkašev spletamo nevidne vezi, ki so temelj solidarnosti in dobrih medčloveških odnosov.

KRKIN TEDEN HUMANOSTI IN PROSTOVOLJSTVA – SKUPNI HUMANITARNI DOSEŽKI V DESETIH LETIH

  • Z dobrimi dejanji je sodelovalo več kot 10.000 Krkinih prostovoljcev.
  • Zbrali smo 31,9 tone oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
  • Darovali smo 1095 litrov krvi.
  • Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili 8295 prehrambnih paketov ter pomagali razvrščati zbrana oblačila in potrebščine.
  • Družili smo se v 37 domovih starejših občanov, za stanovalce organizirali delavnice in kulturni program.
  • Družili smo se z varovanci 12 ustanov in društev ter osnovnih šol za učence s prilagojenim programom.
  • Zbrali smo skoraj 4,2 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO.
  • V Krki smo gostili skoraj 21.000 obiskovalcev in krkašev.

POVEZANE VSEBINE