15. 5. 2024

Krkine prostovoljce znova povezala dobrodelna dejanja

5 min. branja

Krkini prostovoljci smo v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas že enajstič širili vrednote prostovoljstva, medsebojne pomoči in medgeneracijskega sodelovanja. Dobrodelne dejavnosti so potekale po vsej Sloveniji, pridružili so se nam tudi krkaši v 21 državah. Znova smo se družili s stanovalci v domovih starejših, z varovanci varstveno-delovnih centrov in učenci šol s prilagojenim programom ter z varovanci drugih ustanov. Teden smo v jubilejnem letu sklenili z dnevom odprtih vrat na osrednji lokaciji Krke v Novem mestu, na katerem smo gostili skoraj 1800 Krkinih sodelavcev in njihovih družinskih članov.

Številni krkaši v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznavamo svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno ne le v dobrodelnem tednu, ampak skozi vse leto. Tako že skoraj sedem desetletij na najbolj neposreden način krepimo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Veseli pa smo tudi vse številčnejšega odziva na dobrodelno akcijo, s katero od leta 2012 širimo vrednote prostovoljstva.

Številne dragocene srčne zgodbe

Akcija je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. V minulem tednu je združilo moči blizu 1000 Krkinih prostovoljk in prostovoljcev. Posebej pa nas veseli, da se nam vsako leto pridruži vse več mladih sodelavcev. Letos se nam je pridružilo več kot 70 novih, vse več je tudi sodelavcev – prostovoljcev iz podjetij iz držav, kjer ima Krka svoja podjetja in predstavništva. To pot so z dobrodelnimi dejanji priskočili na pomoč v kar 20 državah. Tako so se akciji poleg prostovoljcev v Sloveniji pridružili v Romuniji, na Poljskem, Češkem, Hrvaškem, in Madžarskem, v Nemčiji, na Slovaškem, Bosni, Španiji, Italiji. Z nami so bili tudi krkaši v Mongoliji, Indiji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Azerbajdžanu in še v nekaterih drugih državah. Organizirali so podobne dejavnosti – krvodajalske akcije, zbirali bodo oblačila, igrače, knjige in druge potrebščine, organizirali čistilne akcije in dobrodelne bazarje, obiskovali sirotišnice, domove z otroki s posebnimi potrebami in podobno. Nekateri so se odločili, da bodo pogozdovali in še in še. S svojimi dejavnostmi se prilagodimo potrebam okolja.

11 Krkin teden humanosti in prostovoljstva_Krka-India-w825
Akciji so se pridružili tudi krkaši v Indiiji.

Pomagali smo številnim ljudem, ki se spopadajo z življenjsko stisko, pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo. Zbirali smo oblačila, šolske, higienske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu in na domovih ljudi, darovali kri, pomagali starejšim v Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci v različnih institucijah in zavodih, zbirali hrano za male živali in urejali zavetišča.

Stanovalce v 20 domovih starejših iz vse Slovenije smo spremljali na sprehodih, z njimi vrtnarili, urili spomin, skupaj smo telovadili ter sodelovali na ustvarjalnih delavnicah.

Pester program smo letos pripravili tudi za varovance 17 slovenskih institucij, osnovnih šol za učence s prilagojenim programom in drugih zavodov. Zanje smo organizirali Pikove športne igre, si ogledali kino predstave in se družili na bazenu v Termah Krka. Razveselili smo jih tudi s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami. Krkini prostovoljci so jim predstavili tudi svoje veščine in hobije, kot sta denimo čebelarjenje in potapljanje. V sklopu dobrodelnega tedna pa smo na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela otrokom nudili tudi učno pomoč in jim predstavili kemijske poskuse.

Že tradicionalno smo se odzvali na vabilo k darovanju krvi. Letos smo v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali več kot 80 litrov te pomembne življenjske tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Ves teden pa je na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega pa do poslovnih enot Term Krka – potekalo tudi zbiranje oblačil, higienskih pripomočkov in drugih potrebščin.  Do konca dobrodelnega tedna smo jih v zbirnih prostorih na Krkinih lokacijah po vsej Sloveniji zbrali 2,3 tone. Zbrana oblačila smo na Rdečem Križu in Karitasu pomagali razporejati in pripravljati za prejemnike. Na Karitasu smo pripravili tudi 700 živilskih paketov. V sodelovanju z obema ustanovama pa smo posameznikom pomagali tudi na domu. Naši prostovoljci so tako pleskali, kosili travo, sekali drva, čistili stanovanja in še marsikaj.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tudi letos smo zbirali hrano za mačke in pse v zavetiščih in je zbrali 372 kilogramov. Z urejanjem okolice in barvanjem pa smo poskrbeli tudi za lepši izgled nekaterih zavetišč.

Teden smo zaključili z dnevom odprtih vrat v Krki na osrednji lokaciji v Novem mestu, ki je bil ob jubileju namenjen Krkinim zaposlenim. Obiskalo nas je blizu 1.800 članov Krkinih sodelavk in sodelavcev s svojimi družinami.

KRKIN TEDEN HUMANOSTI IN PROSTOVOLJSTVA – SKUPNI HUMANITARNI DOSEŽKI V DESETIH LETIH

  • Z dobrimi dejanji je sodelovalo več kot 10.000 Krkinih prostovoljcev.
  • Zbrali smo 34,2 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
  • Darovali smo 1175 litrov krvi.
  • Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili 8995 prehrambnih paketov ter pomagali razvrščati zbrana oblačila in potrebščine.
  • Družili smo se v 37 domovih starejših občanov, za stanovalce organizirali delavnice in kulturni program.
  • Družili smo se z varovanci 17 ustanov in društev ter osnovnih šol za učence s prilagojenim programom.
  • Zbrali smo skoraj 4,6 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO.
  • V Krki smo gostili skoraj 22.800 obiskovalcev in krkašev.