21. 9. 2017

Krkin simpozij ob 10-letnici Nolpaze

3 min. branja

Ob 10-letnici Krkinega pantoprazola Nolpaza je 20. septembra 2017 na Brdu pri Kranju potekal simpozij z naslovom 10 let izkušenj za korak v prihodnost. Osrednja tema so bili zaviralci protonske črpalke, strokovnjaki pa so predstavili tudi svoje izkušnje in sodobna spoznanja pri zdravljenju bolezni, povezanih z izločanjem želodčne kisline.

Krkin simpozij ob 10-letnici Nolpaze

Začetek zgodbe Krkinih zaviralcev protonske črpalke (ZPČ) sega v leto 1989, ko je Krka lansirala Ultop. V naslednjih letih so na slovenski trg prišli še Lanzul, Nolpaza in Emozul, na nekatere tuje trge pa tudi Zublex. Danes je v družini Krkinih ZPČ-jev pet zdravil, kar nas uvršča med vodilne proizvajalce v večjem delu Evrope. Med vsemi bolniki, ki se v Sloveniji zdravijo z ZPČ-ji, si jih kar 53 % težave lajša s Krkinim zdravilom.

Nolpaza je bila v letu 2016 Krkin količinsko najpomembnejši izdelek. Z njo se v Sloveniji zdravi že vsak drugi uporabnik pantoprazola. Izkušnjam, zaradi katerih se Nolpaza uvršča med najpogosteje predpisane ZPČ-je v Sloveniji in večjem delu Evrope, smo na simpoziju posvetili največjo pozornost.

Krkin pantoprazol ima v domačem in mednarodnem okolju pomembno mesto, kar je več kot 450 zdravnikom in farmacevtom v svojem pozdravnem nagovoru izpostavila tudi direktorica Regije Slovenija Mojca Prah Klemenčič.

O znanju in izkušnjah s področja gastroenterologije so govorili priznani domači in tuji strokovnjaki. Prvi korak pri zdravljenju je izbira ustrezne učinkovine, zato so udeleženci najprej prisluhnili predavanju prof. dr. Marka Anderluha, mag. farm., s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, ki je predstavil podobnosti in razlike v delovanju različnih ZPČ-jev. O korakih v klinični praksi in mejnikih v uporabi ZPČ-jev je spregovoril prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, o zaupanju v dolgotrajno zdravljenje z ZPČ-ji pa mednarodno priznani gastroenterolog in hepatolog prof. dr. Peter Malfertheiner, dr. med., z Univerze Otto von Guericke iz Magdeburga v Nemčiji. Ker je eden od pomembnejših dejavnikov tveganja za gastrointestinalne zaplete okužba z bakterijo Helicobacter pylori, je prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo, v svojem predavanju predstavil novosti v zdravljenju teh okužb.

Simpozij smo končali z obravnavo bolnikov v ambulantah zdravnikov družinske medicine, saj je preplet različnih simptomov in diagnoz zanje velik vsakodnevni izziv. Vedno znova se porajajo dileme, kako voditi bolnike, katere korake narediti v diagnostiki in zdravljenju. Svoje izkušnje pri obravnavi bolnikov je predstavila asist. Lea Gril Jevšek, dr. med., iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca iz Maribora.

Nolpaza je pri slovenskih zdravnikih in farmacevtih med ZPČ-ji zdravilo prve izbire, kar je tokratni simpozij še potrdil.