7. 3. 2018

Krkin mednarodni simpozij Izhod iz blodnjaka duševnih motenj

2 min. branja

Kakovost življenja je odvisna od veliko stvari – od okolja, v katerem živimo, od stikov, ki jih imamo, od stabilnosti, ki jo občutimo, in od našega zdravstvenega stanja. Bolniki z duševnimi motnjami pa se vsak dan srečujejo še s številnimi drugimi ovirami, ki niso vedno neposredno povezane z njihovim zdravstvenim stanjem. Pogosto sta zanje največje breme stik z bližnjo okolico in to, kako jih drugi ljudje sprejemajo. Žal je pri duševnih motnjah stigmatizacija še vedno zelo razširjena.

Simpozij je potekal pod naslovom Izhod iz blodnjaka duševnih motenj.

Duševne motnje so pogosto povezane med seboj, tudi telesno, kar dodatno otežuje zdravljenje. V Krki se tega zavedamo, zato smo letošnji mednarodni simpozij posvetili prepletanju duševnih bolezni in iskanju rešitev za bolj kakovostno življenje bolnikov z duševnimi motnjami.

Krkin mednarodni simpozij z naslovom Izhod iz blodnjaka duševnih motenj je marca, v mesecu možganov, potekal v Nici. Udeležence je pozdravila Krkina medicinska direktorica Breda Barbič-Žagar. Poudarila je, da so za zdravljenje duševnih motenj pomembna tudi kakovostna in dostopna generična zdravila. S široko paleto zdravil za zdravljenje duševnih motenj zdravnikom pomagamo, da lahko zdravljenje individualno prilagodijo, s tem pa pripomoremo k večji kakovosti življenja bolnikov.

Še posebej smo ponosni, da smo v strokovnem delu skupaj s priznanima predavateljema prof. Jozefom Dragaškom, dr. med., in mag. Mirjano Radovanović, dr. med., predstavili prve rezultate obsežne epidemiološke raziskave COSMOS, ki je zajela več kot 3000 bolnikov z duševnimi motnjami. Dotaknili smo se tudi vpliva zapletenega blodnjaka duševnih motenj na stigmatiziranje in kakovost življenja bolnikov.