24. 7. 2023

Krkin kulturni večer z edinstvenimi slovenskimi glasbeniki

1 min. branja

V Krki s kulturnimi večeri, ki jih organiziramo že od leta 2008, izkazujemo svoj odnos do umetnosti na najvišji ravni ter omogočamo polnejše in bogatejše življenje. V samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki smo v petek prisluhnili komorni glasbi uveljavljenih domačih glasbenikov, združenih v Ensemble Dissonance.

KRKA-Krkin-kulturni-vecer-21-7-2023-72-w800

Na tradicionalne Krkine kulturne večere vabimo najodličnejše glasbene ustvarjalce. Ensemble Dissonance združuje priznane glasbenike iz Ljubljane, ki delujejo v Godalnem kvartetu Dissonance, Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, so profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in samostojni glasbeni umetniki. Pod vodstvom violončelista Klemna Hvale so se združili v zasedbi, v kateri muzicirajo in raziskujejo komorno glasbo ter skupaj pomembno prispevajo k njenemu razvoju in promociji v domačem glasbenem prostoru.

Na petkovem koncertu smo prisluhnili trem izjemnim slovenskim solistom – violinistoma Lani Trotovšek in Janezu Podlesku ter flavtistu Borisu Bizjaku. Ob spremljavi zasedbe so nam predstavili skladbe svetovno znanih skladateljev Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldija in Archangela Corellija.

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko je v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidar Jakac nastopil ruski komorni zbor Smolniške katedrale iz Sankt Peterburga. V naslednjih letih so mu sledili številni vrhunski domači in tuji umetniki. Z njihovimi nastopi smo si prizadevali obogatiti kulturni utrip na Dolenjskem, saj v Krki že od ustanovitve podjetja podpiramo številne kulturno-umetniške in druge projekte.