12. 10. 2021

Krki srebrni priznanji GZS za inovacije

4 min. branja

Krka je tudi letos na Dnevu inovativnosti Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je tokrat potekla pod sloganom »Nove inovacije, nova realnost.«, med prejemniki priznanj za najboljše inovacije GZS. Na sinočnji podelitvi so Krkini raziskovalci prejeli dve srebrni priznanji za svoji inovaciji na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka: za dvoslojno tableto s kandesartanom in amlodipinom ter za trdno farmacevtsko obliko s kombinacijo olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida.

Krki srebrni priznanji GZS za inovacije za zdravili za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka

Razvoj novih zdravil je kompleksen proces, kjer se prepletajo najnovejša dognanja različnih panog znanosti. Krkini raziskovalni timi v sodobna generična zdravila na inovativen način vgrajujejo nove postopke priprave učinkovin in tehnologij za proizvodnjo zdravil ter izvajajo študije za potrditev kakovosti, varnosti in učinkovitosti izdelkov.

Dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil: »Rezultat razvoja v farmacevtski industriji že dolgo ni samo učinkovina ali zdravilo, so tudi nove tehnologije za proizvodnjo in kompleksne študije, ki zagotavljajo ustrezno kakovost, varnost in učinkovitost zdravila. Brez razvoja in raziskav, ki jih izvajamo v inovativni generični farmacevtski industriji, brez uporabe zadnjih tehnoloških dognanj in predvsem lastne inovativnosti Krkini izdelki ne bi bili konkurenčni.«

Inovacija, ki v eni tableti združuje dve učinkovini

Srebrno priznanje GZS je prejela kombinacija dveh uveljavljenih učinkovin kandesartan in amlodipin. Gre za Krkino inovacijo na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka, ki predstavlja izziv tako z biofarmacevtskega kot s stabilnostnega vidika.

Ključna prednost nagrajenega izdelka je, da v eni tableti združuje dve učinkovini, ki delujeta sinergijsko. S tem smo povečali učinkovitost zdravila, hkrati pa izboljšali tudi sodelovanje bolnika pri zdravljenju zvišanega krvnega tlaka.

Dr. Klemen Korasa, član nagrajenega Krkinega tima raziskovalcev in vodja oddelka Farmacevtska tehnologija: »V Krki smo izziv kombinacije dveh učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka – amlodipina in kandesartana – rešili z inovativno zasnovo zdravila v obliki dvoslojne tablete ter s skrbnim načrtovanjem velikosti in oblike delcev kandesartana. Zasnova dvoslojne tablete omogoča ločevanje sicer nezdružljivih komponent zdravila, kar v primeru naše inovacije vodi do izboljšane stabilnosti izdelka ter doseganja ciljane hitrosti raztapljanja obeh zdravilnih učinkovin v človeškem telesu.«

Dodaten razvojni izziv je predstavljalo dejstvo, da sta učinkovini slabo topni in hkrati občutljivi na fizikalno-kemijsko razgradnjo. Z ustreznim načrtovanjem lastnosti delcev so Krkini raziskovalci kljub slabi topnosti omogočili ustrezno hitrost raztapljanja učinkovin v telesu ter hkrati ustrezno kemijsko stabilnost.

Inovacija predstavlja kompleksno celoto sicer precej pragmatičnih in enostavnih rešitev izzivov, ki jih je Krkin tim vrhunskih strokovnjakov s področij kemije, analitike, farmakokinetike in farmacevtske tehnologije uspešno premostil.

Avtorji nagrajene inovacije: dr. Tadeja Birsa Čelič, dr. Klemen Korasa, dr. Tatjana Mateović Rojnik, dr. Špela Miklič, dr. Ana Vidmar, Tomaž Kapele, Gregor Ratek in Tadej Stropnik.

Zdravilo s trojno kombinacijo za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka

Srebrno priznanje je prejela tudi Krkina tableta s kombinacijo treh uveljavljenih učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka, in sicer olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida.

Pri nagrajeni inovaciji smo z novimi pristopi rešili izzive, povezane z zdravili, ki vsebujejo tri zdravilne učinkovine, kar bistveno poveča zahtevnost pri razvoju izdelka.

Kot trajnostno naravnano podjetje smo uporabili tehnologijo priprave tablete z najmanjšim ogljičnim odtisom.

Mag. Polonca Zupančič, članica nagrajenega Krkinega tima in vodja razvojnih projektov v Razvoju analitike: »V eni tableti smo združili tri zdravilne učinkovine, ki delujejo sinergijsko, ter tako povečali učinkovitost zdravila in bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju. Med razvojem zdravila smo našli odgovor na kemijski izziv nezdružljivosti učinkovine in pomožne snovi, ki je bil ob zapleteni patentni situaciji še toliko večji. Pripravili pa smo tudi inovativno obliko učinkovine olmesartan. Izziv, kako analizno ovrednotiti posamezno učinkovino v tableti, smo rešili z razvojem analiznih metod za sočasno vrednotenje vseh treh učinkovin, kar predstavlja pomemben prispevek pri zagotavljanju kakovosti tablete.«

Avtorji nagrajene inovacije: dr.  Matej Repič, Miha Barič, mag. Polonca Zupančič, mag. Lucija Hvalec, dr. Tadeja Birsa Čelič, mag. Lidia Černoša.