26. 9. 2018

Krki dve zlati priznanji GZS za inovacije

3 min. branja

Krka je prejela dve zlati priznanji za najboljše inovacije, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Krkinim raziskovalcem so ju podelili za dve inovativni generični zdravili, in sicer za zdravilo za zdravljenje rakavih obolenj ter za protibolečinsko zdravilo za zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema.

Krki dve zlati priznanji GZS za inovacije

Obe inovaciji največ prednosti prinašata prav za končne uporabnike – bolnike. Raziskovalci so se pri obeh osredotočili predvsem na višjo kakovost, varnost in boljšo cenovno dostopnost. Trenutno več kot 600 strokovnjakov na področju razvoja in raziskav razvija več kot 170 novih izdelkov.

V Krki se zavedamo, da je, ko gre za zdravje, dovolj dobro le najboljše. Zato skrbno načrtujemo nastajanje zdravil in pri tem čim bolj upoštevajo potrebe bolnikov. Vanje so vgrajeni znanje in izkušnje Krkinih strokovnjakov, ki v želji, da bi bolnikom zagotovili učinkovito, varno in kakovostno zdravljenje, razvijajo nove generične farmacevtske izdelke v sodobnih farmacevtskih oblikah. Njihovo visoko kakovost dokazujejo številne analize.

Zlato priznanje zdravilu za zdravljenje rakavih obolenj  

5scTupnE1JI

Ključna prednost z zlatim priznanjem nagrajene inovacije razvoja disperzibilne tablete z imatinibijevim mesilatom je bolnikom prijazna farmacevtska oblika. Tableta ima inovativno sestavo in je narejena po neodvisnem postopku, ki smo ga v Krki patentno zaščitili. Novo zdravilo za zdravljenje nekaterih rakavih obolenj (predvsem različnih vrst levkemije), ki smo ga nedavno ponudili trgu, se pred zaužitjem raztopi v kozarcu vode ali jabolčnega soka. To onkološkim bolnikom, posebej najbolj ranljivi populaciji bolnikov, t. j. otrokom in starostnikom ter bolnikom s težavami pri požiranju, olajša jemanje. Zdravilo na trgu pomeni novost, saj je bilo doslej na voljo samo v klasičnih farmacevtskih oblikah.

Razvoj tega izdelka sloni na številnih inventivnih in inovativnih rešitvah multidisciplinarnega tima Krkinih strokovnjakov ter na uporabi vrhunske proizvodne opreme in najsodobnejših analiznih pristopov in aparatur za vrednotenje izdelka. Inventivne in patentno neodvisne rešitve, vgrajene v zdravilo, so Krki omogočile uspešno lansiranje izdelka. Podobnega izdelka z imatinibom namreč trenutno na trgih ni.

Zlato priznanje zdravilu za zdravljenje bolečine

Zlato priznanje za inovacije so Krkini raziskovalci prejeli tudi za razvoj filmsko obloženih tablet z etorikoksibom in postopek priprave njegove kristalne oblike I. Krka je novo protibolečinsko zdravilo, na voljo v več odmerkih, ki se uporablja predvsem za zdravljenje mišično-skeletnih bolezni, pridružila široki paleti zdravil, s katerimi letno učinkovito zmanjša za več kot 6 milijard ur bolečine. S tem je povečala dostopnost sodobnega zdravljenja mišično-skeletnih bolezni večjemu številu bolnikov, saj bolečina predstavlja najpogostejši vzrok bolniških odsotnosti in predčasnih upokojitev. Novo zdravilo z razvojem formulacije brez laktoze je primerno tudi za bolnike z laktozno intoleranco. 

Pri razvoju je sodelovala skupina več kot 50 strokovnjakov, ki je inovativne rešitve razvojnega dela zaščitila v dveh mednarodnih patentnih prijavah. Krka je z novim zdravilom prisotna na svojih ključnih trgih, na izbranih ključnih trgih pa je vodilni ponudnik generičnega zdravila z etorikoksibom.

Več informacij je v sporočilu za javnost.