5. 2. 2019

Krkaši v mikroskopskih posnetkih, namenjenih znanosti, prepoznali tudi umetniške podobe

3 min. branja

V farmacevtski družbi Krka smo se letošnjemu slovenskemu kulturnemu prazniku poklonili s slavnostnim odprtjem razstave fotografij, ki odstirajo pogled v svet mikroskopskih posnetkov kristalov zdravilnih učinkovin. Mikroskopske povečave prikazujejo Krkina zdravila, ki tvorijo različne barve in strukture, v katerih so Krkini sodelavci poleg njihovih zdravilnih učinkov prepoznali tudi zanimive estetske podobe. Razstava z naslovom »Lepota je v majhnih stvareh.« bo v Novem mestu na ogled do sredine marca, nato pa v Galeriji Krka v Ljubljani.

Krkaši v mikroskopskih posnetkih, namenjenih znanosti, prepoznali tudi umetniške podobe

V Krki, ki je danes eden največjih generičnih proizvajalcev zdravil na svetovnem farmacevtskem trgu, v kulturi v povezavi s svojo osnovno dejavnostjo vidimo veliko simbolike, saj  je  kultura »zdravilo«, ki plemeniti duha. To odseva tudi razstava 29 fotografij, ki smo jo v torek v počastitev kulturnega praznika odprli v Galeriji Krka v Novem mestu. Gre za razstavo mikroskopskih posnetkov kristalov zdravilnih učinkovin z zanimivimi oblikami, linijami in barvami, v katerih opazovalec lahko prepozna tudi umetniške elemente.

Zamisel zanjo se je porodila predsedniku Kulturno-umetniškega društva Krka Mitji Pelku, sicer zaposlenemu v Službi za industrijsko lastnino. Skupaj s še tremi Krkinimi sodelavci – Polono Bukovec, Mojco Rebolj in Smiljanom Pavišičem – so zasnovali koncept razstave Krkinih izdelkov, ki so plod posnetkov najsodobnejše farmacevtske opreme Krkinih laboratorijev. Pričujoči posnetki v Krki dejansko nastajajo vsak dan z namenom pridobivanja informacij, ki Krkinim raziskovalcem omogočajo razvoj in proizvodnjo kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil.

V besedilu o razstavi je Mitja Pelko zapisal: »Vsakemu od nas bo prizor mikroskopske fotografije priklical svojo zgodbo, četudi bomo vsi stali pred enim samim motivom.  /…/ Likovni kritik bo morda v mikroskopskih fotografijah prepoznaval točke, linije, ploskve, barve ali oblike. Tehnolog bo bolj kot osnovne likovne prvine opazoval granule, plasti pelet in prereze tablet. Sodelavec s področja kakovosti bo vesel, kako dobro smo v razvoju opredelili nečistote in jih v postopku priprave odstranili. Nekoga bo pogled spomnil na blagovno znamko, z izdelki povezane poti v svet ali prodajni uspeh.«

Fotografije kristalov oziroma prerezov tablet, ki tvorijo izjemno zanimive barve in strukture, nas popeljejo na pot Krkinega zdravila, ki se začne z nastankom kristala, nadaljuje z razvojem farmacevtske oblike in zaključi s končnim izdelkom. Gre za zdravila, ki rešujejo življenja mnogim bolnikom, v njihovih mikroskopskih posnetkih pa so v Krki prepoznali tudi zametke umetniških podob.