13. 5. 2022

Krkaše povezujejo dragocene srčne zgodbe

2 min. branja

KRKIN TEDEN HUMANOSTI IN PROSTOVOLJSTVA

Na letošnjem, 9. Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva, sodeluje blizu 600 Krkinih prostovoljcev, ki na številnih dejavnostih po vsej Sloveniji že štiri dni z dobrodelnimi dejanji razveseljujejo pomoči potrebne in skupaj z njimi pišejo dragocene srčne zgodbe. Spodbuden odziv beležijo tudi pri darovanju krvi in pomoči humanitarnim organizacijam. Dobrodelni teden bodo v Krki zaključili z dnevom odprtih vrat v soboto, 14. maja, ko bodo na osrednji proizvodnji lokaciji v Novem mestu gostili blizu 2000 obiskovalcev, slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Krkin dobrodelni teden so tradicionalno začeli s krvodajalsko akcijo v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru. Krkaši so kot prostovoljci marljivo pomagali pri delu na Karitasu in Rdečem križu ter se družili s stanovalci Domov starejših občanov po vsej Sloveniji. Skupaj z njimi so se odpravili na sprehode, reševali vaje za urjenje spomina, telovadili, vrtnarili in sodelovali na ustvarjalnih delavnicah. Zanimiv program so pripravili tudi za varovance institucij in društev ter osnovnih šol s prilagojenim programom, saj so spoznavali osnove golfa, se pomerili v Pikovih športnih igrah, uživali na plesnih delavnicah, si ogledali kino predstavo, prisluhnili pevskim nastopom, spoznavali delo gasilcev in se poučili o čebelarstvu. V sklopu dobrodelnega tedna so skupini članov Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto omogočili tudi ogled obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Številni krkaši že ves teden darujejo tudi obleko, obutev, potrebščine in hrano.

Na videoposnetku si oglejte utrinke prvih dni letošnjega dobrodelnega tedna.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva lahko spremljate tudi na Krkinem Instagram profilu @krkaofficial.

Humanitarni dosežki po treh dneh

  • Z dobrimi dejanji je do zdaj sodelovalo 452 krkašic in krkašev prostovoljcev. Med njimi jih je v dobrodelnem tednu prvič sodelovalo 54.
  • Zbrali smo 1304 kg oblačil, hrane, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
  • Darovali smo 37 litrov krvi.
  • Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili več kot 1100 (11400 kg) prehrambnih paketov, pregledali in sortirali smo 2188 kg hrane in higienskih pripomočkov.
  • Družili smo se s stanovalci v 7 domovih starejših občanov po Sloveniji.
  • Družili smo se z varovanci 10 varstveno-delovnih centrov in šol za učence s prilagojenim programom. 
  • Zbrali smo 100 kg hrane za male živali.