7. 3. 2024

Krka med prejemniki nagrade Slovensko podjetje leta

1 min. branja

Na zaključni slovesnosti izbora Slovenskega podjetja leta je Krka prejela nagrado za najboljše podjetje v dolenjsko-posavski regiji v kategoriji velikih podjetij. Izbor najboljših podjetij po posameznih regijah je potekal v organizaciji lokalnih medijev in partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI, končni izbor zmagovalcev v več kategorijah pa je strokovna komisija opravila na podlagi analize kazalnikov uspešnosti.

slovensko-podjetje-leta-krka-2
Nagrado je v Krkinem imenu prevzel član uprave David Bratož (desno). Foto: /mpa

Izbor je potekal na podlagi javno dostopnih podatkov o poslovni uspešnosti, ki jih je ocenila strokovna žirija, sestavljena iz predstavnikov gospodarske zbornice, analitika Prve bonitetne agencije – EBONITETE.SI ter predstavnikov uredništev medijev. Pri razvrščanju podjetij in iskanju finalistov so glavno vlogo igrali finančni rezultati podjetij. Pri tem so upoštevali kar 15 izbranih finančnih kriterijev, ki jih lahko razdelimo v štiri sklope: kazalniki donosnosti, kazalniki finančne moči, kazalniki družbene relevantnosti v regiji ter dinamika sprememb v poslovanju med letoma 2021 in 2022.

Kot so zapisali v obrazložitvi, se Krka po finančnih in drugih kazalnikih uvršča v svetovni vrh generičnih farmacevtskih družb. Kot ključno prednost so izpostavili vertikalno integrirani poslovni model, ki omogoča celovit nadzor nad ustvarjanjem vrednosti in povečuje odpornost. To dokazujejo poslovni rezultati, saj je Krka leto 2022 sklenila z rekordno prodajo v vrednosti 1 milijarde 717,5 milijona evrov in čistim dobičkom v višini 363,7 milijona evrov.

Zmagovalci v kategoriji velikih podjetij-w825
Krka se je uvrstila med prejemnike nagrade Slovensko podjetje leta v kategoriji velikih podjetij. Foto: /mpa