15. 4. 2020

Krka je oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto donirala nov ultrazvočni aparat

3 min. branja

Krka, d. d., Novo mesto je oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto donirala nov sodoben ultrazvočni aparat v vrednosti 100.000 EUR, namenjen diagnostičnim preiskavam različnih organskih sistemov telesa.

Predstojnica Oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto Tatjana Pavlin, dr.med., spec. ped., IBCLC z novim ultrazvočnim aparatom.

S tem sodobnim ultrazvočnim aparatom bodo opravljali preiskave srca in ožilja, kolkov novorojenčkov in dojenčkov, sečil in drugih trebušnih organov, možganov novorojenčkov skozi veliko mečavo in srca ploda pri nosečnicah. Aparat bodo uporabljali pediatri in nevrologi. Največ preiskav bo opravljenih s področja pediatrične kardiologije pri novorojenčkih, otrocih in mladostnikih. Sicer pa bodo s tem sodobnim aparatom opravljali tudi ultrazvočne preglede plodovega srca pri nosečnicah, rizičnih za prirojeno srčno napako pri plodu. Presejalno bodo opravljali ultrazvok kolkov pri vseh novorojenčkih prve dni po porodu in potem še enkrat okrog tretjega meseca starosti.

Nov ultrazvočni aparat omogoča tudi preiskave sečil in drugih trebušnih organov. Že pri novorojenčkih in tudi večjih otrocih namreč iščejo prirojene anomalije sečil. Dokler je pri dojenčku odprta velika mečava, je mogoče z ultrazvočnim aparatom pregledati tudi otrokove možgane zaradi možnih prirojenih anomalij ali obporodnih krvavitev.

Nevrologi bodo z novim ultrazvočnim aparatom lažje pregledovali ožilje svojim bolnikom. Novi ultrazvočni aparat je pomembna pridobitev in bo močno pripomogel k hitri in kakovostni obravnavi bolnikov od spočetja dalje.

Ultrazvočne preiskave so neinvazivne, neboleče in nemoteče za pacienta. Ni nepotrebnega obsevanja in drugih škodljivih učinkov. Poleg tega so preiskave enostavno ponovljive, kadar je to potrebno, omogočajo pa tudi hitro in relativno enostavno diagnosticiranje bolezenskih stanj ter njihovo spremljanje.

Zaradi bolniku prijaznega načina preiskav so te še posebej pomembne v pediatriji, kjer se poskušajo čimbolj izogniti bolečim, neprijetnim ali celo škodljivim praksam. Število ultrazvočnih preiskav se povečuje, to pa pomeni tudi večjo obremenitev in hitrejšo izrabo aparatov, zato so večje tudi potrebe po novih. Ne smemo pa pozabiti tudi na sam tehnološki napredek, ki omogoča vedno nove izboljšave. Ultrazvočni aparat, ki ga je bolnišnici donirala Krka, je sodoben aparat z možnostjo nadgradenj in posodobitev.

V Krki svojega poslanstva živeti zdravo življenje ne uresničujemo zgolj s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki, namenjenimi za zdravljenje različnih bolezni, ampak veliko širše: skrbimo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujemo. Del naših družbeno odgovornih prizadevanj je tudi donacija sredstev za nakup ultrazvoka.