29. 8. 2022

Kombinirane tablete – enostavna rešitev za bolnika in zdravnika

2 min. branja

Pregovor Čas je zlato velja tudi za zdravje in zdravljenje. Srčno-žilne bolezni že leta ostajajo najpogostejši vzrok smrti na svetu. Eden od ključnih razlogov za to je, da zdravljenje pogosto začnemo prepozno. Bolezni ni mogoče vrniti v začetno stanje. A če jo zgodaj odkrijemo in začnemo pravočasno ustrezno zdraviti, jo je veliko laže obvladati. Zato ne izgubljajmo dragocenega časa.

To je bilo tudi eno od glavnih sporočil Krkinega mednarodnega kardiološkega simpozija, ki je potekal 26. avgusta v Barceloni. Osrednjo vlogo med skoraj 150 gosti iz 16 držav sta imela prof. Kausik Ray in prof. Neil Poulter, svetovno znana britanska kardiologa z univerze Imperial College v Londonu.

Pogosto se ne zavedamo, kako škodljiva sta zvišana krvni tlak in holesterol, saj nič ne bolita. Zato zdravljenje z zdravili pogosto odlašamo tako dolgo, da so poškodbe srca in žilja že tako hude, da jih ni več mogoče popraviti. V takih primerih je čas naš sovražnik. Lahko pa je naš zaveznik in prijatelj, če zdravljenja ne odložimo na kasnejši čas, ko je potrebnih še več zdravil.

Gostje simpozija, večinoma specialisti kardiologije, so se strinjali, da je zgodnje zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in holesterola (ključnih dejavnikov tveganja) priložnost, ki jo moramo veliko bolje izkoristiti. Ker je veliko število tablet za bolnike pogosto psihološka ovira, jim je treba ponuditi enostavne rešitve. Stroka in smernice spodbujajo uporabo kombiniranih tablet, ki v eni tableti združujejo dve ali več zdravilnih učinkovin. Predavatelja sta predstavila tudi praktične nasvete, kako najbolj smiselno in najučinkoviteje uporabiti kombinirane tablete ne le pri začetnem zdravljenju, ampak tudi pri zapletenejših primerih. Poudarjeno je bilo, da kombinirane tablete olajšajo režim zdravljenja, bolniki jih raje in bolj redno jemljejo.

SI_100_kombiniranih zdravil

Krka je specialist na področju kombiniranih tablet. Naše kombinirane tablete za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka so že dolgo prva izbira zdravnikov. V zadnjih letih smo z njimi razširili tudi ponudbo zdravil za zniževanje holesterola. Smo med redkimi ponudniki kombiniranih tablet za sočasno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in holesterola z eno samo tableto na dan.

barcelona1 (2)
Svetovno znana britanska strokovnjaka prof. Kausik Ray in prof. Neil Poulter med živahno razpravo o ključnih vprašanjih sodobne kardiologije.
barcelona2 (2)
Sodelujoči (z leve): Metka Miklavič Gasser, vodja skupine projektov (Krka), Alenka Kmecl, vodja ključnih blagovnih znamk (Krka), prof. Neil Poulter (Združeno kraljestvo), Breda Barbič-Žagar, medicinska direktorica (Krka), prof. Kausik Ray (Združeno kraljestvo), in Jana Golob, vodja ključnih blagovnih znamk (Krka).