6. 2. 2018

Grad Otočec, biser na zeleni Krki, sedaj tudi v Krkini knjižni zbirki

3 min. branja

​V torek zvečer je v Krki v počastitev slovenskega kulturnega praznika potekala predstavitev nove knjige iz Krkine knjižne zbirke z naslovom Otočec – biser na zeleni Krki. Avtor knjige je priznani umetnostni zgodovinar dr. Ivan Stopar. V njej priznani slovenski gradoslovec predstavi zgodovinska dejstva in arhitekturne posebnosti ter odstira tudi življenje njegovih prebivalcev. Knjigo bogati predgovor umetnostnega zgodovinarja akademika dr. Milčka Komelja. Poleg slovenske smo izdali še angleško in rusko različico.

Grad Otočec, biser na zeleni Krki, sedaj tudi v Krkini knjižni zbirki

Da ima kultura v Krki prav posebno mesto in da imamo do nje spoštljiv odnos, ne potrjuje le podpora različnim kulturnim dejavnostim v lokalnem okolju in širše, ampak tudi lastna knjižna zbirka, ki je letos bogatejša še za eno, že šesto knjigo.

Dr. Stopar na podlagi poglobljenega raziskovanja grad Otočec predstavi z različnih perspektiv. Posebej se je posvetil zgodovinskim dejstvom in arhitekturnim posebnostim gradu skozi čas. Delo je obogatil s predstavitvijo plemičev in plemkinj, ki so s svojim bivanjem na tem edinstvenem slovenskem vodnem gradu snovali podobo srednjeveškega gradu in odsevali utrip tedanje družbe. To daje gradu Otočec, ki je v sodobnem času zaživel kot kulturni spomenik državnega pomena in kot protokolarni objekt, predvsem pa kot eden najprivlačnejših hotelov v Sloveniji, dragocen romantični pridih. Kot pravi avtor, mu je grad Otočec posebej blizu tudi zato, ker je bil to prvi grad, s katerim se je srečal v svojih mladeniških letih, ko je obiskoval gimnazijo v Novem mestu.

Ker je ohranjanje slovenske kulturne dediščine, še posebej pa skrb za lokalno okolje, pomemben del Krkinega trajnostnega razvoja, smo tokrat k sodelovanju pri nastajanju nove knjige povabili še nekaj strokovnjakov iz domačega okolja. Tako je predgovor prispeval umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj, katerega korenine so tesno vpete v Novo mesto, obenem pa je izvrsten poznavalec znanstvenega dela dr. Stoparja pa tudi gradu Otočec. Uredniško delo so zaupali umetnostnemu zgodovinarju Iztoku Hotku. Priznani fotograf Borut Peterlin, ki je v objektiv mojstrsko ulovil podobo današnjega gradu, in oblikovalec Jurij Kocuvan pa sta v knjižnem delu srednjeveškemu gradu vdahnila pridih modernosti. Na predstavitvi se je o delu dr. Stoparja in knjigi o gradu Otočec z dr. Milčkom Komeljem (v sredini) in Iztokom Hotkom (levo) pogovarjal dolgoletni novinar Dolenjskega lista Andrej Bartelj, ki je tudi sam ljubitelj in poznavalec gradu Otočec.

Knjiga je namenjena predvsem poslovnim partnerjem pa tudi gostom gradu Otočec, zato smo poleg slovenske pripravili še angleško in rusko različico. Njena izdaja in predstavitev ob kulturnem prazniku je še ena potrditev, da se v podjetju zavedamo pomena kulture kot enega ključnih temeljev družbenega razvoja.