17. 7. 2017

Enoti poklicnih gasilcev PIGD Krka naslov olimpijskega prvaka

2 min. branja

Na 16. gasilski olimpijadi v Beljaku v Avstriji je v soboto, 15. julija 2017, zadnji tekmovalni dan prinesel odličje tudi enoti poklicnih gasilcev PIGD Krka. Tekmovalna ekipa A je v svoji kategoriji prepričljivo zmagala in osvojila naslov olimpijskega prvaka.

Enoti poklicnih gasilcev PIGD Krka naslov olimpijskega prvaka

Na gasilski olimpijadi, ki je največje gasilsko tekmovanje na svetu, organizirano vsaka štiri leta, sta sicer nastopili dve Krkini ekipi: ekipa članov A v poklicni kategoriji in ekipa članov B v klasični kategoriji. Že sama uvrstitev na tekmovanje je velik dosežek, saj je konkurenca velika, zato morajo gasilci za dobro uvrstitev dati vse od sebe in pokazati svoje veščine in znanje s področja požarnega varstva. Na letošnji olimpijadi je sodelovalo 232 ekip iz 27 držav.

Na tekmovanje sta se ekipi pripravljali štiri leta in se po uspešnih kvalifikacijah tudi uvrstili nanj. Priprave so vključevale najmanj dvakrat tedensko gasilske vaje, kondicijske priprave in skozi vse leto tudi udeležbo na državnih tekmovanjih.

Tekmovalna disciplina, v kateri so na olimpijadi nastopili Krkini gasilci, je bila klasična suha vaja z motorno črpalko in štafeta 8×50 metrov z ovirami. Ekipi Krkinih gasilcev v poklicni kategoriji, ki je osvojila prvo mesto, so bili največji konkurenti predstavniki ekip iz hrvaškega Varaždina in ekipa iz Poljske.  

Gasilska tekmovanja so pomemben del vsake gasilske organizacije. Gasilci s pomočjo gasilskih tekmovanj pridobivajo nove člane, vadijo gasilske veščine in vzdržujemo fizično pripravljenost. V PIGD Krka si z rednimi usposabljanji zaposlenih in s predpisanimi servisnimi vzdrževanji sistemov prizadevajo za to, da je možnost za nastanek nepričakovanih dogodkov v Krki zelo majhna. Ker pa se zavedajo, da nevarnost kljub različnim ukrepom obstaja, vsako leto organizirajo več vaj s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter praktična usposabljanja zaposlenih za uspešno in varno evakuiranje iz objektov. Tako vsako leto organizirajo in izvedejo več kot 35 praktičnih usposabljanj zaposlenih v različnih Krkinih objektih na svojih lokacijah v Sloveniji, kar brez dvoma prispeva k vrhunski  pripravljenosti in odličnim rezultatom na tekmovanjih.