14. 11. 2022

»Eno bučo bi, prosim.«

1 min. branja

Buče so danes zelo priljubljene in so pogosto na naših krožnikih, še posebej v jesenskih mesecih. Ne pritegne nas samo njihova živahna barva, vsebujejo tudi veliko hranilnih snovi. Morda se sprašujete, ali je buča prava izbira za vas, če imate sladkorno bolezen?

svetovni_dan_sladkorne_bolezni_825x627

14. novembra zaznamujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Z njo vsak dan živi več kot 530 milijonov ljudi, večina jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Do leta 2030 jih bo morda že več kot 640 milijonov.

Kako nekatera živila, kot je buča, vplivajo na raven sladkorja v krvi, je za te bolnike še posebej pomembno. Buča je nizkokalorično živilo z veliko hranilnimi snovmi, ki koristno vplivajo na splošno dobro počutje in zdravo raven sladkorja v krvi. Pomagajo pri izgubljanju telesne teže, izboljšajo videz kože, koristijo očem, ščitijo srce in še bi lahko naštevali. V sebi skriva semena, ki so lahko prigrizek ali pa dodatek jedem. Iz semen pridelujejo tudi bučno olje.

Z zdravim načinom življenja lahko preprečimo ali odložimo nastanek sladkorne bolezni. Skoraj za vse obolele pa velja, da morajo redno jemati zdravila proti sladkorni bolezni. Krkina zdravila za nadzor ravni sladkorja v krvi in počasnejše napredovanje sladkorne bolezni, vključno z najnovejšimi od letošnje jeseni, so na voljo na številnih trgih.