21. 12. 2022

Dva sodobna inkubatorja za dlan velike borce – Krkina donacija Porodnišnici Ljubljana

6 min. branja

Enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov Porodnišnice v Ljubljani, Kliničnemu oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana smo podarili dva inkubatorja za nedonošenčke, potem ko smo v preteklih letih ljubljanski porodnišnici donirali že tri. Nova, najsodobnejša inkubatorja bosta olajšala zagotavljala še bolj varno oskrbo najbolj nezrelih in najhuje bolnih novorojenčkov ter olajšala delo zaposlenim. Vrednost donacije presega 100 tisoč evrov.

Donacija_UKC_Ljubljana_3-w825

»V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi skoraj 1.400 otrok, kar je sedem odstotkov vseh novorojenčkov. Med njimi je skoraj 100 takšnih, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram. Najlažji, brez pomembnih posledic preživeli novorojenček, je tehtal komaj 370 gramov. Tako krhko življenje nujno potrebuje posebno oskrbo visoko usposobljenega medicinskega osebja in podporo sodobnih, tehnološko dovršenih aparatur.

Najsodobnejša inkubatorja, ki sta Krkino darilo, so strokovnjaki razvijali več kot desetletje. Inkubator Dräger Babyleo TN 500 mogoča optimalen nadzor temperatureotroka do 0,1° Celzija natančno, kar je za otrokovo rast in preprečevanje bolezni izjemnega pomena. Zlasti pri nezrelih nedonošenčkih je ključna visoka stopnja vlage, ki jo zagotavlja sodoben, zaprt in od okolja ločen vlažilni sistem. Inkubator je opremljen z dozatorjem kisika in senzorjem njegove koncentracije, kar omogoča nadzorovano dodajanje kisika pri novorojenčkih, ki imajo težave z dihanjem. Med prednosti inkubatorja sodijo še električno nastavljivi nagibi ležišča za optimalno lego novorojenčka in višina inkubatorja, tehtnica za nadzor otrokove teže, opozorilni sistem, ki stalno spremlja jakost hrupa in svetlobe. Ena od koristnih novosti je tudi enostavno razstavljanje in gladkost površin, kar omogoča boljše čiščenje in s tem preprečevanje okužb. Nova inkubatorja sta tako najboljši približek maternice za tiste otroke, ki so prišli na svet mnogo prezgodaj. Verjamemo, da bodo tudi z njuno pomočjo zrasli v zdrave in uspešne posameznike. Zato smo vsi – tako medicinsko osebje in starši, še najbolj pa »za dlan veliki novorojenčki« podjetju Krka hvaležni za darilo sodobna in zmogljiva inkubatorja,« je povedala dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike in predsednica prostovoljnega Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Inkubatorja je Porodnišnici Ljubljana v uporabo predala vodja zdravstvene nege na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ga. Mirjam Marn skupaj z nekdaj nedonošenim fantičem, sinom Krkine sodelavke, ki je s pomočjo strokovne pomoči in sodobne tehnologije pred sedemnajstimi leti v inkubatorju uspešno prebrodil obdobje po prezgodnjem rojstvu in je danes uspešen dijak 3. letnika Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Ob tej priložnosti je z zbranimi delila svojo izkušnjo ob rojstvu nedonošenega sina tudi njegova mama, krkašica dr. Barbara Kunič Tešović: »Sredi zdrave nosečnosti se življenje v trenutku spremeni iz lepega in veselega pričakovanja v hud in dolg boj za otrokovo življenje. Strokovno in empatično osebje je v takem trenutku bistvenega pomena, saj daje upanje v ozdravitev naših novorojenčkov. Na Krkine donacije inkubatorjev sem zelo ponosna, saj so zagotovilo, da bodo imeli zdravniki dovolj naprav, s katerimi bodo lahko omogočili kakovostno zdravljenje za vse novorojenčke, ki takšno pomoč potrebujejo. Toplo mi je pri srcu, ker vem, da bomo s tem dejanjem mnogim malim borcem omogočili, da bodo zrasli v zdrave, radožive in srečne otroke, kot je naš Martin.«

V imenu vseh zaposlenih porodnišnice Ljubljana, Ginekološke klinike in celotnega Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je podjetju Krka zahvalil tudi doc. dr. Marko Jug, vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana in povedal:

»UKC Ljubljana zagotavlja toplo in varno zavetje vsem nedonošenčkom v Sloveniji. Z veliko požrtvovalnosti in predanosti se trudimo našim najbolj krhkim in hkrati najmočnejšim članom družbe zagotoviti prihodnost, vendar v sodobni medicini samo trud ni dovolj. Zdravljenje in podpora naših najmlajših pacientov sta odvisna tudi od visokotehnoloških medicinskih naprav, ki pa so izjemno drage in za družbo, kot je naša, včasih težko dostopne. Današnja izjemno zmogljiva inkubatorja, ki nam ju podarja podjetje Krka in bosta nudila toplo zavetje najbolj drobnim bitjecem, predstavljata pomemben doprinos k večji varnosti in kakovosti oskrbe najranljivejših. Zato smo izredno hvaležni za donacijo in veseli, da Krka prepoznava potrebe slovenskih bolnikov in že tradicionalno podpira našo ustanovo, ki je usmerjena v ustvarjanje zdravja in ohranjanje življenja. Z zavedanjem in prevzemanjem odgovornosti, ki jo vsak deležnik nosi v naši družbi, pa kot država postajamo vsak dan močnejši in ni nas strah bodočih izzivov. Krki želimo uspešno poslovanje še naprej in še boljše pogoje za doseganje poslovnih in osebnih uspehov, ki se na tak način zrcalijo v dobrobit družbe kot celote. Prepričani pa smo, da boste tudi v prihodnje nadaljevali s svojo družbeno odgovorno držo in nas morda še kdaj razveselili z nakupom najsodobnejših medicinskih naprav, mi vsi vam bomo izjemno hvaležni, skupaj pa bomo zgradili boljši jutri.«

Donacija je del Krkinih letošnjih toplih zgodb, ki združujejo Krkine donacije zdravstvu. Več o projektu, s katerim zagotavljamo dostop do učinkovitega in kakovostnega zdravljenja, preberite tukaj.