19. 9. 2019

Dragoceni spomini so naše življenje. Pa to res velja za vse ljudi?

1 min. branja

Dnevi in leta bežijo tako hitro, da jim včasih enostavno ne moremo slediti. Prav zato je vloga spominov v našem življenju toliko večja. V spominih so zabeleženi najpomembnejši trenutki, ki nas bogatijo in nam včasih pomagajo tudi čez težka obdobja. Dragocene trenutke, ki so nam zares ljubi, lahko kadarkoli prikličemo iz spomina. Pa to res velja za vse?

Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo so motnje spomina eden od najzgodnejših in najočitnejših simptomov. Bolezen sčasoma napreduje, tako da bolniki v napredovalih fazah postanejo povsem odvisni od pomoči skrbnikov in niso zmožni samostojnega življenja. Bolezen na žalost ni ozdravljiva, vendar z zdravili, ki so na voljo, lahko upočasnimo njeno napredovanje ter bolnikom in tudi njihovim svojcem omogočimo bolj kakovostno življenje.

21. septembra zaznamujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. V Krki se pridružujemo mednarodni kampanji, saj želimo prispevati k večji ozaveščenosti o tej bolezni. Vam, dragi bralci, pa želimo, da bi še naprej sestavljali svoj mozaik spominov.