27. 8. 2018

»Doživel sem srčni infarkt in življenje se mi je spremenilo …«

2 min. branja

“Pred tremi leti je bil moj običajen dan veliko bolj energičen kot danes. Imel sem odgovorno delo, veliko časa sem preživel na poti,” se spominja 54-letni Erik, ki o srčno-žilnih boleznih ni nikoli razmišljal vse do dogodka, ki mu je spremenil življenje. Doživel je srčni infarkt.

Z zanimivim uvodnim strokovnim predavanjem je okrog 200 strokovnjakov iz 20 držav nagovoril eden od svetovno najbolj vplivnih mnenjskih vodij na področju kardiologije prof. Salim Yusuf iz Kanade.

V Sloveniji vsako leto doživi srčni infarkt več kot 4000 ljudi. Erik je eden od tistih, ki so ga preživeli. Svojo osebno izkušnjo je delil z udeleženci Krkinega mednarodnega simpozija z naslovom Moč sinergije, ki je potekal 25. avgusta v Münchnu, v času kongresa Evropskega združenja za kardiologijo. Njegova zgodba je bila odlično izhodišče za nadaljnjo strokovno razpravo o izzivih in priložnostih sočasnega zdravljenja krvnega tlaka in zvišanega holesterola, ki sta najpogostejša dejavnika tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni.

 

Marsikateri srčno-žilni dogodek učinkoviteje preprečimo le z zgodnjim odkrivanjem zvišanega krvnega tlaka in holesterola, njunim sočasnim zdravljenjem in izboljšanjem bolnikovega sodelovanja v zdravljenju. Za enostavnejše zdravljenje in s tem boljše bolnikovo sodelovanje se priporočajo fiksne kombinacije, ki temeljijo na sinergističnem delovanju več zdravil v eni sami tableti. Tem priporočilom sledimo tudi v Krki in v svoji bogati paleti zdravil za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka ponujamo že številne fiksne kombinacije. Naša najnovejša rešitev pa so fiksne kombinacije zdravil za sočasno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in holesterola z eno samo tableto na dan. Letos smo bolnikom v Sloveniji in na nekaterih drugih evropskih trgih ponudili novo učinkovito rešitev – fiksno kombinacijo rosuvastatina in valsartana.