7. 5. 2024

Dobri ljudje v zelenih majicah

2 min. branja

To je oznaka, ki so jo v različnih ustanovah in društvih nadeli Krkinim prostovoljcem. Zelena majica je v enajstih letih postala simbol za humana dejanja. Z njimi želimo krkaši tudi letos olajšati stiske posameznikov in prispevati k pravičnejši družbi. 11. Krkin teden humanosti in prostovoljstva, smo začeli v ponedeljek, 6. maja, in bo potekal vse do sobote, 11. maja. S številnimi dejavnostmi po vsej Sloveniji bomo ljudem priskočili na pomoč, ali pa jih bomo le vključili v našo družbo in jim polepšali vsakdan v stiski.

Naj gre za krvodajalstvo, zbiranje in pakiranje potrebščin, druženje z varovanci različnih ustanov ali starostniki, pomoč na domu, skrb za zapuščene živali – dobromisleči krkaši se vsakega opravila lotimo z obilo dobre volje in iskreno željo pomagati.

V začetku tedna so kri, to dragoceno tekočino, ki rešuje življenja, darovali naši sodelavci v Novem mestu in v Ljutomeru, v prihodnjih dneh pa se jim bodo pridružili tudi v Ljubljani. V ponedeljek smo dan popestrili tudi novomeškemu Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Novo mesto, kjer so člani z našimi prostovoljci organizirali pravo tekmovanje v balinanju.

THP_Still-2-w1650
»Rada sem prostovoljka, zato se akcije redno udeležujem. Letos me je pritegnilo sodelovanje s slepimi in slabovidnimi. Lepo so nas sprejeli, in vesela sem, da lahko pomagam,« je na včerajšnjem druženju povedala prostovoljka Anja.

Za člane Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja so organizirali ustvarjalno delavnico, na novomeškem Društvu za razvijanje prostovoljnega dela pa so naši prostovoljci nudili učno pomoč, ki bo potekala tudi v prihodnjih dneh. Pomagali smo tudi v Humanitarnem centru Rdečega križa v Ljubljani, se družili s stanovalci domov starejših občanov po Sloveniji in otroke iz Doma Malči Beličeve razveselili s kopanjem na Otočcu. Veliko delovno akcijo – od košnje trave, do sajenja rož in čiščenja – so naši prostovoljci organizirali v novi bivalni enoti društva Sonček na Bučki. Različne dejavnosti pa so priredili tudi v varstveno-delovnih centrih in drugih ustanovah za otroke s posebnimi potrebami, na novomeškem Karitasu pa so že tradicionalni pripravljali živilske pakete.