26. 7. 2015

Deveti Krkin kulturni večer v znamenju opernih arij

3 min. branja

V okviru Krkinih kulturnih večerov smo v petek, 24. julij 2015 izvedli že deveto pripreditev  – večer opernih arij v produkciji Anton Podbevšek Teatra v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici.

Deveti Krkin kulturni večer v znamenju opernih arij

V Krki se že od ustanovitve dalje zavedamo, da so poleg ustvarjanja dobrih poslovnih rezultatov pomembne še druge stvari, ki ljudem v okolju, v katerem delujejo, omogočajo bogatejše, bolj kakovostno in lepše življenje. Krka je danes mednarodno podjetje in pomemben igralec na svetovnem farmacevtskem generičnem trgu. Najbolje se seveda spoznamo na farmacijo in farmacevtske izdelke, a že od nekdaj spremljamo in podpiramo tudi različne družbene projekte, med katerimi ima posebno mesto kulturna dejavnost.

Zavedamo se, da je kultura za vsak narod izjemno pomembna, zato je v njihovem poslovnem razmišljanju trajni element. Razumemo jo kot edinstveno simbiozo dela in umetnosti. Tradicionalni Krkini kulturni večeri, na katere vsako leto povabimo vrhunske umetnike, so potrditev, da Krka ne proizvaja le zdravil za telo, ampak odgovorno podpira tudi tiste, ki so najboljši proizvajalci zdravil za duha – kulturnike in umetnike.

Letošnji Krkin kulturni večer, deveti po vrsti, z naslovom »Ljubite tisto, česar ne boste nikoli videli dvakrat.« je bil v znamenju znanih opernih arij in v produkciji Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta. Poustvarila jih je mednarodna zasedba opernih pevcev: priznana nemška sopranistka Maida Hundeling, prvak hrvaške opere Siniša Hapač ter slovenski solisti Urška Arlič Gololičič, Aljaž Farasin in Irena Yebuah Tiran. Umetniki so v kulturno doživetje povezali operna dela najbolj znanih skladateljev vseh časov: W. A. Mozarta, G. Verdija, A. Dvořaka, G. Bizeta, G. Puccinija, G. Donizettija, J. Offenbacha, V. Bellinija, L. Delibesa, R. Wagnerja in G. Gershwina. Gledališki igralec Pavle Ravnohrib je večer obogatil z interpretacijo Hvalnice ljubezni A. Badiouja.

Krkini kulturni večeri so se začeli leta 2008, ko smo v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim smo počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista F. Chopina. Istega leta smo poletno dogajanje obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 smo gostili Ruske kozake z območja ob Donu, leta 2012 drugič pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga, predlani in lani pa ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga.