10. 10. 2022

Dajmo prednost duševnemu zdravju. Povežimo življenje.

1 min. branja

Duševno zdravje je pomemben del našega zdravja, zato naj skrb zanj postane naša prednostna naloga.

324402-2022-World-Mental-Health-Day-Image-Photo-KrkaSi-800x450px-SI-w825 (1)

Kako je pandemija covida-19 vplivala na duševno zdravje ljudi?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je že pred izbruhom pandemije covida-19 eden od osmih ljudi živel z duševno motnjo. Napovedi, da bodo zaradi pandemije duševne motnje pogostejše, se uresničujejo, saj se je v prvem letu število novih primerov anksioznih in depresivnih motenj povečalo za 25 %.

Kaj lahko storite sami?

Vsako leto je 10. oktober svetovni dan duševnega zdravja, katerega namen je ozaveščanje o pomembnosti duševnega zdravja in o skrbi za dobro počutje. Zato si vzemite čas zase in se osredotočite na svoje počutje. Eden od načinov sproščanja, ki blagodejno vplivajo na um in telo, so dihalne vaje.

Preizkusite vajo dihanja po okvirju

Zaprite oči. Počasi vdihnite skozi nos. Vdih naj traja 4 sekunde. Nato za 4 sekunde zadržite dih in 4 sekunde izdihujte. Počakajte 4 sekunde in šele nato ponovno vdihnite. Pet ponovitev je dovolj, da se umirita um in telo.

V Krki smo prepričani, da ima vsak pravico do kakovostnih, cenovno ugodnih in varnih zdravil. S pestro ponudbo zdravil za zdravljenje duševnih bolezni pomagamo bolnikom ponovno POVEZATI ŽIVLJENJE.

Literatura

World Mental Health Day 2022 Make mental health & well-being for all a global priority [internet]. WHO [citirano 19. 9. 2022]. Dosegljivo na https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022.