17. 10. 2022

Bolečini je treba reči NE

2 min. branja

Bolečina je resnična. Za nikogar ni prijetna in nikomur je ni treba trpeti. Bistveno je, da čim prej odkrijemo njen vzrok in jo začnemo ustrezno zdraviti.

To je bilo tudi eno od glavnih sporočil Krkinega mednarodnega simpozija Reci NE bolečini, ki je potekal 14. oktobra v Ljubljani. Osrednjo vlogo med skoraj 160 gosti iz 11 držav sta imela dr. Maja Rus Makovec, izredna profesorica psihiatrije na Katedri za psihiatrijo, iz Slovenije ter dr. Bart Morlion, profesor in nekdanji predsednik Evropske zveze za bolečino (EFIC), iz Belgije.

KRKA-Say-no-to-pain-14-10-2022-107
​Slovenska predavateljica izr. prof. dr. Maja Rus Makovec in belgijski anesteziolog prof. dr. Bart Morlion med živahno razpravo o zdravljenju bolečine.

Merjenje bolečine je deloma še vedno problem, saj je njeno doživljanje povsem subjektivno. Objektivno je ne moremo izmeriti, kot lahko na primer krvni sladkor ali krvni tlak. Zato jo pri drugih velikokrat  podcenjujemo. Vedno moramo zaupati bolniku in mu verjeti, da ga boli.

Bolečina, še posebno kronična, vpliva na vse dele posameznikovega življenja – na fizično in funkcionalno sposobnost, družbeno in družinsko življenje, sposobnost za delo in vsakodnevne aktivnosti, razpoloženje, spanje in zdravje v celoti. Poleg tega zmanjšuje kakovost življenja bolnika in njegovih svojcev. Ravno zato je pomemben celosten pristop, ki vključuje psihološko zdravljenje, jemanje ustreznih protibolečinskih zdravil (analgetikov) in aktiven življenjski slog. Med protibolečinskimi zdravili je prof. dr. Bart Morlion poudaril prednosti naproksena. Po njegovem mnenju je odličen analgetik, saj je učinkovit, deluje izjemno hitro in dolgo, ima dober varnostni profil in je primeren za različne tipe bolečine.

Krka ima bogato ponudbo protibolečinskih zdravil

V Krki skupaj z zdravniki že več kot 40 let pomembno prispevamo k lajšanju bolečine. V naši bogati ponudbi protibolečinskih zdravil je med bolj znanimi in preizkušenimi Nalgesin S*, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

KRKA-Say-no-to-pain-14-10-2022-135
Sodelujoči (z leve): Elizabeta Suhadolc, direktorica marketinga (Krka), prof. Bart Morlion (Belgija), izr. prof. Maja Rus Makovec (Slovenija), Veronika Hribar, vodja ključnih blagovnih znamk (Krka), Jasna Meško-Obretan, vodja področja (Krka) in Metka Miklavič Gasser, vodja skupine projektov (Krka).

* V različnih državah imajo naša zdravila lahko različna imena.