20. 2. 2022

Berlinski filharmoniki pod generalnim pokroviteljstvom Krke

2 min. branja

Krka je eno od vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu. Že od ustanovitve prisegamo na odličnost na vseh področjih delovanja. Poleg proizvodnje kakovostnih, varnih in učinkovitih farmacevtskih izdelkov, kar je naša osnovna dejavnost, sta pomembna elementa našega poslovnega razmišljanja tudi kultura in umetnost. Že 67 let podpiramo kulturne in druge dejavnosti ter omogočamo delovanje številnih kulturnih ustanov na lokalni in državni ravni.

Berlinski filharmoniki pod generalnim pokroviteljstvom Krke prvič v Cankarjevem domu in samostojni Sloveniji

Prepričani smo, da kulturno-umetniško ustvarjanje bogati življenje ljudi in prispeva k razvoju družbe. Zato že od leta 2003 podpiramo tudi umetniške projekte Cankarjevega doma. Prvi je bil koncert Izraelskih filharmonikov, sledile so izvedbe drugih veličastnih glasbenih dogodkov od oper Zaljubljen v tri oranže in Leteči Holandec ter koncerta Dunajskih filharmonikov do treh večjih baletnih projektov. Podprli smo tudi izjemni razstavi o faraonski renesansi in o znanstvenih in tehnoloških dosežkih v antični Grčiji ter odlični razstavi Meštrovićevih umetniških del in Bressonovih mojstrskih fotografij.

Orkester Berlinskih filharmonikov, ki je eden od najboljših svetovnih sestavov, od daljnega leta 1900 ni gostoval v Sloveniji, zato smo se odločili, da odlične glasbenike, združene pod vodstvom dirigenta Kirilla Petrenka, približamo tudi slovenskim ljubiteljem vrhunske klasične glasbe.

V Krki poleg Cankarjevega doma podpiramo številne druge kulturne ustanove, kot so Festival Ljubljana, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Pihalni orkester Krka in Anton Podbevšek Teater v Novem mestu. Že 50 let se številne generacije krkašev udejstvujemo v Kulturno umetniškem društvu Krka, ki deluje na številnih področjih.

S kulturnimi dogodki se poklonimo slovenskemu kulturnemu prazniku. Veseli nas, da so Krkini kulturni večeri v samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici prerasli v tradicionalno prireditev. Zavedamo se, da kultura prispeva k večji kakovosti življenja in je izjemno pomembna za družbo in obstoj vsakega naroda.