Vrbanove špice

(zelo zahtevna planinska pot)
Vrbanove špice predstavljajo greben zahodnih Julijskih Alp, ki ločuje krnici Za Cmirom na severu in Pekel na jugu. Sestavljata jih Spodnja Vrbanova špica, ki se kot zelo izrazit vrh pne nad dolino Kot, in Visoka Vrbanova špica, neizrazita kopa nad Domom Valentina Staniča. Z njih se nam odpre lep razgled na okoliške vršace. Zelo zahtevna planinska pot je zavarovana z jeklenimi varovali in od nas zahteva dobro fizično in psihično pripravljenost. Poleg običajne planinske opreme potrebujemo tudi samovarovalni komplet in čelado.

Avto lahko pustimo že pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani in se peš po cesti, označeni s planinskimi oznakami, vrnemo do križišča planinskih poti, ki nas usmeri desno proti dolini Radovne, Krmi in Kotu. Prečkamo most čez Triglavsko Bistrico in cesti, ki pelje v dolino Radovne, sledimo do Kosmačevega prevala (pašnika, ki ga imenujejo Novakov rovt). Tu se naša pot odcepi desno, na cesto, ki skozi gozd vodi do Langarjevega rovta, blizu zatrepa doline Kot.

Nekateri svojo pot začnejo šele na tem obračališču (parkiranje ni zaželeno), kjer se cesta nadaljuje v dobro markirano planinsko pot in nas odvede po dolini navzgor. Ko se pot začne močno dvigovati, nas iz gozda povede v skalo in kmalu pridemo do s klini in jeklenico zavarovanega dela poti, kjer nam varovala pomagajo, da odsek lažje premagamo. Ker je pot senčna, se sneg lahko obdrži tudi v zgodnje poletne mesece, zato previdnost ni odveč. Po 1 uri hoje prispemo do studenca, kjer se nam nad gozdno mejo odpre pogled na mogočno Rjavino na levi in Vrbanove špice na desni. Po lahki, a strmi planinski poti nadaljujemo bolj ali manj v isti smeri preko kotanj in stopnic ali Gub, kakor se območje imenuje. Vrh Gub je zajeten balvan, imenovan Debeli kamen. Pot nas vodi naprej do razcepa, kjer nadaljujemo v desno v smeri Vrbanovih špic.

Tu se pot kmalu zagrize v strmo skalovje, zavarovano s klini. Nato nas v serpentinah popelje čez travnati hrbet do vršnega grebena. Od prejšnje meritve časa po 1 uri strmega in dokaj izpostavljenega vzpona dosežemo Spodnjo Vrbanovo Špico.

Skalni greben se tu razširi v gladko ploščad (Plesišče). Nadaljujemo po zelo zahtevnem delu planinske poti, kjer si moramo za napredovanje nujno pomagati z rokami (samovarovalni komplet, čelada), če želimo preplezati navpične pragove, ostre roglje in globoko zarezane škrbine. Pot se vije čez greben, le tu in tam po prepadnih policah zaobide kakšno preveč ošiljeno ost, dokler ne dosežemo visoke, strme stene. Tu nam jeklenice pomagajo, da se povzpnemo na vrh, kjer se pot začne širiti v kopast vrh Visoke Vrbanove špice.

Nato nas čaka lažji spust do Begunjskih vratc, kjer zavijemo levo po planinski poti, ki nas zlagoma pripelje do Doma Valentina Staniča pod Triglavom.

V dolino se lahko vrnemo prek krnice Pekel in doline Kot (glej opis poti za Dom Valentina Staniča pod Triglavom).

Žig je na voljo v Domu Valentina Staniča pod Triglavom.

Potreben čas

 • Mojstrana–Langarjev rovt: 2 uri
 • Langarjev rovt–Pri studencu: 1 ura
 • Pri studencu–odcep na Vrbanove špice: 1 ura 30 minut
 • Odcep na Vrbanove špice–Spodnja Vrbanova špica: 1 ura
 • Spodnja Vrbanova špica–Visoka Vrbanova špica: 1 ura 30 minut
 • Visoka Vrbanova Špica–Dom Valentina Staniča pod Triglavom: 30 minut
 • Dom Valentina Staniča pod Triglavom–Langarjev rovt: 4 ure
 • Langarjev rovt–Mojstrana: 2 uri

Višine

 • Mojstrana: 661 m
 • Langarjev rovt: 1000 m
 • Pri studencu: 1340 m
 • Spodnja Vrbanova špica: 2296 m
 • Visoka Vrbanova špica: 2405 m

Dom Valentina Staniča pod Triglavom: 2332 m
Odprto poleti, v ostalih letnih časih pa je prenočevanje je možno v depandansi (zimski sobi)

60 sedežev
111 ležišč (poleti), 9 (v ostalih letnih časih)
051 345 806