Krkina deklica z rastočo knjigo

V Krki smo se ob 65-letnici ustanovitve podjetja s postavitvijo skulpture Krkina deklica z rastočo knjigo pridružili vseslovenskemu projektu Rastoča knjiga.

TR69SI-trajnostni-razvoj-do-zavezani-kulturi-krkina-deklica-Krka-deklica-z-rastoco-knjigo-D-c2700x1300
Na slovesnosti v aprilu 2020 sta skulpturo odkrila Krkina doktorja znanosti Saša Rožman in Ervin Šinkovec.

Krkina deklica simbolizira Krko in njene ljudi, ki stremijo k rasti, razvoju podjetja in odličnosti. Tudi akademski kipar Jurij Smole, ki jo je ustvaril, meni, da so krkašice in krkaši v resnici knjiga, ki se piše in raste. Tako kot rastoča knjiga tudi Krkina rast temelji na prepričanju, da sta ključna znanje in delo.

Dr. Janez Gabrijelčič, idejni vodja projekta Rastoča knjiga, je ob odkritju dejal, da deklica samozavestno in ponosno zre v prihodnost, hkrati pa to držo povezuje s knjigo, s katero bo nenehno rasla. Tudi tako želimo v Krki prikazati stremljenje k stalnem bogatenju znanja na vseh ravneh.

V skladu s poslanstvom rastoče knjige smo na knjigo ob kipu deklice kot prvo misel zapisali Krkino poslanstvo Živeti zdravo življenje. V prihodnjih letih bomo dodajali nove misli, s katerimi se bomo poklonili znanju. Krkina deklica z rastočo knjigo je za novo misel postala bogatejša ob slovesni akademiji v počastitev 50-letnice Krkinih nagrad. Prispeval jo je predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič: »Krkina rast temelji na znanju in predanem delu krkašev.«

Raziskujte naprej

Multiparty banner 1

KRKINI KLUBI IN DRUŠTVA

Ponosni smo, da Krkino ime nosi kar 17 športnih in kulturnih klubov in društev.

Več

ZAVEZANI KULTURI

Podpiramo umetniške projekte, saj želimo kulturo čim bolj približati ljudem.

Več

PARTNERJI V ZNANOSTI

Podpiramo projekte, ki omogočajo napredek v izobraževanju in znanosti.

Več