Urologija

 • MOTNJA EREKCIJE

  MOTNJA EREKCIJE

  Motnja erekcije ni nevarna, a se življenje zaradi nje zelo spremeni. To ni le težava moškega, ki se z njo sooča, temveč prizadene tudi njegovo partnerko. Spremljajo jo nelagodni občutki, razdražljivost, slaba volja ... Vendar obstajajo načini, kako si pomagati.

   

  Erekcija

  Erekcija je normalen fiziološki proces, povezan s kompleksnimi živčnimi in žilnimi interakcijami, ki so posledica spolnega vzburjenja. Ob vzburjenju signali iz možganov prek živčevja v spodnjem delu hrbtenjače potujejo do lokalnih živcev, ki s posebnimi mehanizmi uravnavajo dotok in odtok krvi v spolnem udu. Ti mehanizmi povzročijo sproščanje gladkih mišic v steni dovodnih žil (arterij) v spolnem udu, zaradi česar se lahko spolni ud zelo hitro napolni s krvjo ter nabrekne in otrdi. To stanje imenujemo erekcija.

  v rubriki:
  Urologija
 • NEKOČ IMPOTENCA – DANES MOTNJA EREKCIJE

  NEKOČ IMPOTENCA – DANES MOTNJA EREKCIJE

  Sodobna medicina je o motnji erekcije odkrila že veliko, zato smo se o tem pogovarjali z urologom asist. Bojanom Štrusom, dr. med., ki je strokovnjak za to področje. Predstavil nam je njene značilnosti in vzroke ter sodobne načine zdravljenja.

  V zadnjem desetletju se o motnji erekcije govori pogosteje kot v preteklosti. Vendar to najbrž ni le težava sodobnega moškega?
  Izraz impotenca je v preteklosti označeval nezmožnost moškega, da doseže in/ali ohrani zadostno čvrstost penisa za normalen spolni odnos. Bolezen ima zelo dolgo brado. Že Leonardo da Vinci je odkril, da je kri tista, ki omogoča otrditev spolnega uda. S to težavo so se moški ukvarjali že dolgo, le govoriti niso želeli o njej in niso je znali rešiti. V prejšnjem stoletju pa si je zdravnik Virag vbrizgal prostaglandin v brecilo penisa in s tem vzpodbudil nehotno erekcijo. To je bil eden prvih korakov v zdravljenju motnje erekcije.

   

  v rubriki:
  Urologija
 • KAKO ZDRAVIMO BOLNIKE Z BHP

  Bolnike z blagimi težavami mokrenja zaradi BHP opazujemo in redno kontroliramo. Priporočamo jim splošne preventivne ukrepe, ki izboljšajo mokrenje - omejitev pitja alkohola in prave kave, mrzlih in šumečih pijač, pa tudi omejitev uživanja začinjenih jedi in podobno. Priporočamo tudi pitje različnih naravnih napitkov.

  v rubriki:
  Urologija
 • KAKO UGOTAVLJAMO BHP

  Kadar se pojavijo težave z mokrenjem, je nujno, da obiščete svojega zdravnika. Presodil bo, če je potreben pregled pri urologu, specialistu za sečila in moške spolne organe.

  v rubriki:
  Urologija
 • TEŽAVE, KI JIH POVZROČA BHP

  Težave z mokrenjem zaradi BHP so najpogostejše in nastajajo največkrat počasi, postopoma in skoraj neopazno. Bolniki jih pripisujejo staranju, ne pa bolezni. V začetku opazijo predvsem, da se jim curek seča slabša in da morajo na vodo tudi ponoči (nokturija).

  v rubriki:
  Urologija
 • BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

  BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

  Prostata je moška spolna žleza. Leži pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo spredaj in danko zadaj. Ob rojstvu tehta nekaj gramov. V puberteti začne pod vplivom moških spolnih hormonov rasti, tako da doseže v starosti 20 let težo do 20 g in dolžino 3 do 4 cm. Skozi prostato poteka del sečnice, v katerega se stekata semenski izvodili. Sečnica je cev, po kateri se seč izloča iz sečnega mehurja.

  v rubriki:
  Urologija
 • ZDRAVLJENJE SIMPTOMOV PRI BENIGNI HIPERPLAZIJI PROSTATE

  ZDRAVLJENJE SIMPTOMOV PRI BENIGNI

  Najpogostejši simptomi, ki spremljajo benigno hiperplazijo prostate, so pogostejše uriniranje, napenjanje ob uriniranju, prekinjajoč in slab curek urina, nujna potreba po uriniranju, težave z začetkom uriniranja, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja in potreba po uriniranju ponoči. Benigna hiperplazija prostate lahko povzroči trajne in resne posledice. Zastajanje urina in spremembe v steni sečnega mehurja lahko povzročijo okužbo sečil, nastanek kamnov v mehurju, okvare mehurja in ledvic, uhajanje urina in akuten zastoj urina.

  v rubriki:
  Urologija