Prebavila

 • ZBOGOM, ZGAGA

  ZBOGOM, ZGAGA

  Skoraj vsak od nas je že občutil zgago – pekočo bolečino za prsnico ali v žlički. Eden od štirih odraslih naj bi jo občutil vsaj enkrat na mesec. Po podatkih jo ima občasno do 30 % vseh ljudi, kar jo uvršča med najpogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa. Zgaga je tudi drugi najpogostejši vzrok za nespečnost, saj se pri 80 % bolnikov pojavlja ponoči. Kar 94 % bolnikov jo povezuje z določeno hrano. Pogostejša je pri starejših in pri nosečnicah.

  v rubriki:
  Prebavila
 • DA NE BO PEKLO

  DA NE BO PEKLO

  Ravno smo obilno povečerjali in se ulegli na počivalnik pred televizijo, ko začutimo pekoč občutek za prsnico. Tak občutek imamo občasno tudi, če se najemo mastne hrane ali sveže zelenjave, včasih pa nas tišči in peče v žlički, preden gremo spat ali celo ko spimo. Po brskanju po spletu in posvetu v lekarni ugotovimo, da gre verjetno za zgago. Toda ali je to bolezen ali le neprijeten spremljevalec obilnih obrokov? Zakaj sploh pride do zgage? Ali lahko sami kaj naredimo, da bo ta neprijetni občutek minil, ali moramo takoj obiskati zdravnika?

  v rubriki:
  Prebavila
 • EKSTRAEZOGEALNA REFLUKSNA BOLEZEN

  EKSTRAEZOGEALNA REFLUKSNA BOLEZEN

  Ekstraezofagealna refluksna bolezen je izraz za več različnih bolezni, ki se pojavijo, ko refluks prizadene različne organe. Nastanejo lahko kronično vnetje grla (laringitis), kronični kašelj, astma in erozije zob. Laringofaringealni refluks pa je tudi eden od dejavnikov za nastanek vrste drugih bolezni žrela, grla, sapnika, ustne votline, ušes, nosu in obnosnih votlin.

  v rubriki:
  Prebavila
 • ZGAGA IN REFLUKSNA BOLEZEN POŽIRALNIKA

  ZGAGA IN REFLUKSNA

  Zgaga je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu. Danes naj bi imel težave z zgago vsak deseti človek, enkrat na leto pa se z njimi sreča več kot polovica ljudi. Težave so pogostejše pri moških kot pri ženskah. Med nosečnostjo je zgaga zelo pogosta, a prehodna težava. Pogosto ponavljanje zgage ponavadi kaže na razvoj refluksne bolezni požiralnika oziroma gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Zgago lahko spremljajo še: kisel ali grenek okus, zadah, vračanje hrane v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih.

  v rubriki:
  Prebavila
 • 10 NASVETOV ZA PREPREČEVANJE ZGAGE

  v rubriki:
  Prebavila
 • ZGAGA Z ZGAGO

  ZGAGA Z ZGAGO

  Se vam kdaj spahuje, ko se najeste mastne hrane, potem pa čez vse, kar ste pojedli, popijete še kozarec alkohola preveč? Vas morda peče v žlički, kadar spijete preveč kav na prazen želodec? Se vam hrana, ki ste jo pojedli, vrača v usta? Vas boli v prsih, ko se najeste do sitega in še čez? Imate kar nekaj kilogramov preveč? Vas po preobilnem obroku boli tudi v prsih, in to predvsem takrat, ko ležete ali se pripognete? Če da, potem je možno, da imate zgago.

  v rubriki:
  Prebavila
 • UČINKOVITO PROTI ZGAGI

  UČINKOVITO PROTI ZGAGI

  Zaviralci protonske črpalke so najučinkovitejša zdravila za zdravljenje zgage.

  v rubriki:
  Prebavila
 • ZAKAJ VAM ZGAGA DELA ZGAGO

  Zgaga je zelo pogosta težava. Zaradi nje naj bi imel težave vsak deseti človek, enkrat na leto pa se z njo sreča več kot polovica ljudi. Ker je zgaga tako zelo razširjen pojav, veliko ljudi meni, da je nekaj povsem normalnega. Vendar pa strokovnjaki, ki poznajo razloge za zgago, dobro vedo, da ta težava ni malenkostna.

   

  v rubriki:
  Prebavila
 • GASTROEZOFAGALNA REFLUKSNA BOLEZEN (GERB)

  GASTROEZOFAGALNA REFLUKSNA BOLEZEN (GERB)

  Gastroezofagealna refluksna bolezen je pogosta težava, ki nastane zaradi čezmernega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik. Če je zatekajoče želodčne vsebine preveč, njeno zatekanje v požiralnik prepogosto ali njeno odstranjevanje upočasnjeno, pride do klinične slike gastroezofa-gealne refluksne bolezni, ki ima različne stopnje. Gastroezofagealno refluksno bolezen poznamo že več kot 20 let. Raziskave kažejo, da se pojavlja iz leta v leto pogosteje. Ocenjujejo, da ima zaradi nje vsak dan težave od 4 do 7 % ljudi, enkrat na mesec pa kar 34 do 44 % ljudi. Pogostejša je pri starejših ljudeh in pri nosečnicah.

  v rubriki:
  Prebavila
 • DISPEPSIJA IN ŽELODČNE TEŽAVE

  DISPEPSIJA IN ŽELODČNE TEŽAVE

  Dispepsija je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha in spodnjega dela prsnega koša. Izvira iz prebavil in je posledica neravnovesja med agresivnimi (želodčna kislina, pepsin, žolčne kisline, ...) in obrambnimi (dobra oskrba sluznice s krvjo, hitro obnavljanje sluznice ter prehajanje kislih in alkalnih snovi skozi njo, ...) dejavniki v sluznici požiralnika, želodca in dvanajstnika.

  v rubriki:
  Prebavila
 • ZAPRTJE

  Zaprtje pomeni redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremlja mučno napenjanje, ali pa zasušitev oziroma zatrditev blata, ki ji pravimo zapeka. Zaprtje je pogosta težava, ki redko povzroči resne zaplete. Ker smo ljudje različni in imamo različne težave, je težko natančno določiti normalno številno dnevnih iztrebljanj. Nekateri lahko iztrebljajo do trikrat na dan, drugi le enkrat do trikrat na teden, vendar je to za oboje normalno. Pozorni moramo biti, kadar se pomembno spremenita količina blata ali pogostost iztrebljanja ali pa se med samim iztrebljanjem spreminjajo lastnostni blata.

  v rubriki:
  Prebavila
 • DRISKA

  DRISKA

  Driska je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja ali zmanjšanja trdote blata. Ponavadi se pojavita obe spremembi hkrati. V blatu se poveča količina vode in mineralov, pojavijo se neprebavljeni ostanki hrane, lahko celo kri. Ko se v blatu znatno poveča količina neprebavljene hrane,  se zmanjša prehajanje hranljivih snovi v telo. V črevesju so aktivni predvsem dejavniki izločanja, vsrkavanje biomolekul, vode ter vitaminov in mineralov pa oslabi. To povzroči zmanjšano vsrkavanje za življenje potrebnih snovi. Človek prične hujšati, izgubi veliko telesnih tekočin in mineralov, zato pride do izsušitve ali dehidracije.

  v rubriki:
  Prebavila
 • ZDRAVLJENJE PREBAVNIH BOLEZNI

  ZDRAVLJENJE PREBAVNIH BOLEZNI

  Prebavila predstavljajo več kot polovico mase notranjih organov in nam omogočajo vsakodnevni stik z zunanjim svetom, od koder dobivamo v telo različne snovi. Sodobne, neurejene prehranjevalne navade stres in velika količina zaužitih snovi povzročajo spremembe v prebavilih. Posledica so pogostejše težave, ki jih lahko na različne načine odpravimo in omilimo sami, če gre za hujše oblike bolezni, pa je nujen obisk zdravnika.

   

  v rubriki:
  Prebavila