Kulturno-umetniško društvo Krka

Kulturno-umetniško društvo Krka želi razvijati kulturno-umetniške dejavnosti in bogatiti kulturno življenje. Zaposleni in vsi, ki ob hitrem življenjskem ritmu ne pozabljamo na kulturne vrednote, se lahko vključimo v Kulturno-umetniško društvo Krka in prek njega spremljamo in soustvarjamo kulturno in družabno dogajanje.

Kulturno-umetniško društvo Krka

Kulturno-umetniško društvo Krka deluje od leta 1971. Vabimo vas, da se mu pridružite na katerem od njihovih dogodkov, ki jih prirejajo različne sekcije:

• Galerija Krka, Novo mesto
• Galerija Krka, Ljubljana
• Gledališki klub Krka
• Mešani pevski zbor Krka
• literarna sekcija
• dolenjski knjižni sejem
• ustvarjalne delavnice

Krkini galeriji v Novem mestu in Ljubljani

Začetki predstavljanja likovne umetnosti v Krki segajo več kot dve desetletji v preteklost. Iz skromnih začetkov so razstave kmalu postale pomembni kulturni dogodki, s katerimi smo v Krki zapolnili vrzeli, ki so nastajale zaradi odmaknjenosti Novega mesta od večjih kulturnih središč. Avla upravne stavbe je leta 1977 postala stalen razstavni prostor, kjer se redno vrstijo razstave slikarjev, kiparjev, oblikovalcev, karikaturistov in fotografov. Leto kasneje je Krka organizirala prvo slikarsko kolonijo, danes imenovano Krkina srečanja slikarjev.

Tudi Krkina galerija v Ljubljani si že več kot dvajset let utira pot v slovenskem likovnem svetu. S skoraj 200 razstavami se umešča med vidnejše razstavne prostore, budi zanimanje v likovnem dogajanju in se prilagaja predvsem razvoju slovenskega likovnega ustvarjanja. Intenzivno kulturno življenje se je iz Novega mesta in Ljubljane preselilo tudi v Krkin obrat v Ljutomeru, v zdravilišči Dolenjske Toplice in Šmarješke Toplice ter na Otočec.

Gledališki klub Krka

Krkin gledališki klub v Ljubljani si je pridobil sloves in postal priljubljen tako med gledališčniki kot med ljubitelji gledališča. Na srečanjih povabljeni umetniki govorijo o svojem zasebnem in poklicnem življenju. Posebna draž so obiski gledaliških, opernih, baletnih in koncertnih predstav doma in po svetu.

Mešani pevski zbor Krka

Krkin mešani pevski zbor ima med vsemi kulturno-umetniškimi dejavnostmi najdaljšo tradicijo, saj njegovi začetki sovpadajo z ustanovitvijo Kulturno-umetniškega društva. Od leta 1971, ko je bil ustanovljen na pobudo prvega generalnega direktorja Krke, je zbor dosegel številne uspehe doma in po svetu. Člani zbora so najbolj ponosni na to, da s svojimi koncerti in nastopi tkejo prijateljske vezi, bogatijo duhovno življenje, hkrati pa promovirajo ime Krke.

Pevke in pevci so s širšega območja Novega mesta. V 45 letih delovanja jih je prepevalo že več kot 400, v sedanji sestavi pa jih je 32. Seznam skladb, ki so jih izvajali v teh letih, že presega številko 500. Nastopali so po številnih slovenskih krajih, sosednjih in bolj oddaljenih državah, tudi na drugih celinah.

Ves čas uresničujejo svoje poslanstvo – kot ljubiteljski pevci izvajajo ljudske in umetne pesmi vseh narodov sveta. Nenehno se razvijajo in bogatijo svoj repertoar, kar je pomembno tako zanje kot tudi za občinstvo. Možnosti za razvoj je veliko, zato spremljajo novosti, posegajo po novih oblikah skladb in začenjajo nove projekte, sodelujejo pa tudi z drugimi glasbenimi skupinami. V svoj repertoar so med drugim vključili zimzelene slovenske popevke in skladbe skupine Abba, v letu 2017 pa so se posvetili novomeškim rock in pop skladbam v zborovski priredbi in projekt poimenovali MePZ Krka Loves Rock. Umestitev glasbenih projektov v zunanje okolje, na primer na Glavni trg ali Muzejske vrtove v Novem mestu, kjer so izvajali velike koncerte zadnja tri leta, pa je še en dokaz, da idej in volje ustvarjalcem ne zmanjka.

Zbor so z daljšim vodenjem so močno zaznamovali profesorji Radovan Gobec, Miro Kokol in Sonja Čibej. Od leta 2009 pa ga strokovno vodi in usmerja glasbenica Urška Eržek.

Knjižni sejem

V maju si v avli Krkine upravne stavbe v Novem mestu že od leta 1977 lahko ogledamo knjižno bero domačih založb. Od maja do maja, ki jo v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Krka pripravi Knjigarna Mladinska knjiga.

Snovalci knjižnih sejmov želijo sedanjost povezati s preteklostjo, zato na vseh dolenjskih knjižnih sejmih srečujemo razstave, ki jih o izbrani aktualni temi iz svoje bogate zbirke pripravlja Knjižnica Mirana Jarca.

Sejem že po tradiciji spremljajo kulturne prireditve, na katerih gostujejo številni ugledni in vsem znani slovenski literarni ustvarjalci – pesniki, pisatelji in drugi umetniki.

Ustvarjalne delavnice

V kreativnem okolju ustvarjalnih delavnic bodo svoj prostor našli vsi, ki želijo v dobri družbi spoznavati različne ustvarjalne tehnike in sprostiti svojo ustvarjalno energijo. Delavnice so namenjene zaposlenim in njihovim družinskim članom.


Literarna sekcija

Kulturno-umetniško društvo Krka že vrsto let organizira številna srečanja z zanimivimi gosti, povezanimi z literaturo, s posebnim ponosom pa sodeluje pri pripravi literarnih srečanj, na katerih so gosti člani, ki prihajajo iz vrst literarne sekcije.


Kontakt društva:
Kulturno umetniško društvo Krka
Šmarješka cesta 6
8000 Novo mesto
kud@krka.biz