Boč

Štajerski Triglav, kot pravijo Boču domačini, je najbolj znan vrh južnega izrastka Karavank. Območje celotnega Boča je zelo poraščeno in je zavarovano kot krajinski park. V bližini planinskega doma je rastišče zelo redke, zaščitene velikonočnice (Pulsatille grandis).

Boč

Krkina pot se začne v Zgornjih Poljčanah, na parkirišču nasproti gostilne Kajtna ali na  parkirnem prostoru pri pokopališču. Potem ko prečkamo potok Bela, zavijemo s ceste levo ob vrtu med hiše in nato še enkrat levo 200 m po asfaltni cesti. Kmalu pridemo do gozda in zasilnega parkirišča, kjer nas kažipot opozori na Detičkovo pot, imenovano tudi gozdna učna pot št. 1, po kateri se bomo vzpeli, in na pot čez Babo, ki je hkrati Krkina pot sestopa. Gremo naravnost po grapi Skodovec in pečkamo asfaltno cesto. Po 30 minutah hoje pot zavije ostro desno in pri Titovem kamnu prečka gozdno cesto. Nadaljujemo mimo Finžgarjevega križa do vozne poti, kjer stopimo na gozdno učno pot št. 3. Nadaljujemo nekaj metrov po ravnem, nato pa pot postane strma. Kmalu pridemo do križišča in zavijemo levo na z jeklenicami varovano pot, ki pelje mimo kraške jame Balunjače, nato nadaljujemo po zahodnem pobočju Boča do prehoda, izrezanega skozi staro ograjo. Stopimo na vojaško območje in mimo ograjene vojašnice nadaljujemo do 20 m visokega razglednega stolpa na Boču.

Sestopimo po grebenski poti, imenovani tudi senčna pot in gozda učna pot št. 3. Po približno 150 m se obrnemo desno (pazimo na markacije) in se spuščamo po južnem pobočju. Po dobrih 30 minutah hoje na dokaj ravnem delu poti zagledamo kažipot, ki nas usmerja desno, da po kratki strmini pridemo na kolovoz, krenemo desno, po nekaj metrih levo pridemo do Planinskega doma na Boču. Naprej nas pot vodi po asfaltni cesti proti Poljčanam. Po 300 m nas kažipot usmeri desno na pot čez Babo. Hodimo po poti, dokler ne pridemo na cesto za tovornjake, kjer zavijemo desno, po nekaj deset metrih jo zapustimo in gremo levo navzdol. Pot nas privede do skale, imenovane Baba. Nadaljujemo s spustom, prečkamo asfaltno cesto in med borovci stopamo navzdol. Ves čas sledimo markacijam in prispemo na izhodišče.

Žig je na voljo v Planinskem domu na Boču.

Potreben čas

  • Zgornje Poljčane-vrh Boča: 2 uri
  • vrh Boča-Planinski dom na Boču: 45 minut
  • Planinski dom na Boču-Zgornje Poljčane: 1 ura

Višine

  • Zgornje Poljčane: 280 m
  • Boč: 979 m
  • Baba: 535 m

Gostilna Kajtna
Odprto od 7. do 22. ure.

120 sedežev

(02) 802 50 50

Planinski dom na Boču: 659 m
Odprto vsak dan razen ponedeljka od 9. do 19. ure, pozimi od 10. do 17. ure.

100 sedežev

50 ležišč

(03) 58 24 617, 031 671 418