21. 9. 2023

Naj spomini ne zbledijo

1 min. branja

Se spomnite mladostniških vragolij, ponosa ob prvi zmagi in prve ljubezni? Lepih spominov nam ne more vzeti nihče – razen Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjeva bolezen je neizprosna. Zaradi nje postopoma zbledijo spomini, slabšajo se jezikovne sposobnosti bolnikov ter pojavijo težave pri gibanju, prepoznavanju predmetov in ljudi. Prizadeti niso samo bolniki, ampak tudi svojci in skrbniki, ki občutijo stres, čustvene stiske in veliko breme. Da bi jim pokazali, da v tem niso sami, je 21. september razglašen za svetovni dan Alzheimerjeve bolezni.

Krka-alzheimerjeva-bolezen

Vemo, da z zdravim življenjskim slogom ter uravnavanjem krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen in raka. Manj znano pa je, da ti dejavniki tveganja enako pomembno vplivajo na razvoj demence. Telesna dejavnost, zdrava prehrana, izogibanje kajenju in čezmernemu pitju alkohola, kakovosten spanec in družbena vključenost zato prispevajo tudi k zdravju možganov in manjšemu tveganju za demenco.

Ko se demenca pojavi, je ključno, da jo čim prej prepoznamo in začnemo zdraviti. Cilj zdravljenja je upočasniti napredovanje bolezni in bolnikom omogočiti, da spet začnejo uživati v hobijih ter se ponovno povežejo s svojimi najbližjimi in svetom okoli sebe. S kakovostnimi in klinično preizkušenimi Krkinimi zdravili želimo bolnike z Alzheimerjevo boleznijo in njihove svojce ponovno povezati z življenjem.